• DOLAR 32.488
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2420.46
  • ...

Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, alışveriş merkezleri ve market zincirleriyle rekabet edememek gibi nedenlerle 374 küçük esnafın kepenk kapattığını belirtti.

Yerel yönetimlere ve halka küçük esnafı destekleme çağrısında bulunan Kara, şehir içinde herhangi bir alışveriş merkezinin kurulmaması gerektiğini söyledi.

Batman esnafının zor şartlarda ayakta durmaya çalıştığına değinen Kara, “Her sokağın başında, her caddenin başında, bazı sokaklarda iki ya da üç tane ulusal sermayeli market zincirleri var. Bu hepimizi derinden üzüyor. Batmanlı esnafımızdan alışveriş yapılmasını istiyoruz. Her birimiz Batman`ın küçük esnafından alışveriş yapalım. Çünkü ulusal sermayeli market zincirleri ve alışveriş merkezlerinin Batman`ın ekonomisine katkı sağlamadığı gerçektir.” dedi.

Büyük marketlerin küçük esnafa zararının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Kara, bu konuda yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü ifade etti.

Batman`da son bir yılda 374 küçük esnafın kepenk kapattığını dile getiren Kara, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlar büyük market zincirlerine direnemeyen bakkalımız, kasabımız, manavımız, fırıncımız ve birçok mesleki gruplardan esnafımızdır. Bu sadece maliye ve odadan kaydını sildiren esnafımızdır. Burada yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Batman açlık sınırında olan illerden biridir. Türkiye`nin en genç nüfusu olmamıza rağmen Türkiye`nin en işsiz nüfusuna sahibiz. Eskiden bir bakkal 3-4 aileyi geçindirebiliyordu ama şu an o bakkal amcamız yok. Üyelerimiz gittikçe yok oluyor.”

“Esnaf kirasını ödeyemez duruma geldi”

Esnafın uzun zamandır kira ödemelerinde zorlandığına da değinen Kara, “Mülk sahipleri kiracılarını kaybetmek istemiyorlarsa, bu yıl zam yapmasınlar. Bölgenin en yüksek kiraları Batman`dadır. Esnaf kirasını ödeyemez duruma geldi. Esnafa az da olsa katkı olur diye mülk sahiplerinin, kiralarına zam yapmamaları konusunda ricada bulunuyoruz.” şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)