"Müslümanlar kardeşlik hukukuna riayet etmeli"
Bitlis`te düzenlenen "İslam Kardeşliği" temalı seminerde konuşan HÜDA PAR Genel Başkan yardımcısı M. Ali Doyar, Müslümanların kardeşlik hukukuna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
HÜDA PAR Bitlis Gençlik Kolları tarafından; İl Başkanlığı Konferans Salonunda, ‘İslam Kardeşliği` temalı seminer düzenlendi.
Seminere, HÜDA PAR Genel Başkan yardımcıları M. Ali Doyar, Hasan Aşkın, GİK Üyesi M. Mehdi Oğuz, İstişare Kurulu Üyesi M. Ali Ortaç, Zeynel Abidin Gülsever ve Şura Üyesi İsmail Kocakaplan`ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Seminerde konuşan HÜDA PAR Genel Başkan yardımcısı M. Ali Doyar, İslam kardeşliğinin; birlik, beraberlik ve ümmet vahdetinin mayası olduğuna vurgu yaparak, kardeşlik hukuku, kardeşlik hukukunu bozan etkenler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Doyar, Müslümanların zayıflığının sayı azlığından olmadığını söyleyerek, “Eğer bugün dünya Müslümanları, Allah`ın koyduğu hükümleri kendi aralarında gerçek manada icra etmiş olsalardı; imkân, güç ve fırsat açısında kâfirlere karşı zayıf kalmalarını gerektiren herhangi bir sebep kalmazdı. Yani kâfirlere karşı kendini savunamayan, onlara karşı birbirine sahip çıkmayan, kendi haklarını ve hukuklarını müdafaa edemeyen, dolayısıyla sürekli kan ve gözyaşı akıtan, mazlum ve mustazaf duruma düşen bir hale gelmezlerdi. Tarih bize bunu göstermiştir ki, Müslümanlar birlik oldukları dönemlerde, sayıları İslam düşmanlarına karşı az olduğu halde galip olmuşlardır. Müslümanlar, vahdeti tefrikayla, ihtilafla bozdurdukları zaman birliklerini ve bütünlüklerini muhafaza etmediklerine rağmen galip olmamış ve muvaffak olmamışlardır.” dedi.
"Kardeşliğin olmadığı yerde vahdet yoktur." diyen Doyar, konuşmasına şöyle devam etti: "Esas olan Müslümanların birlik ve beraber olmalarıdır. Hep beraber Allah`ın ipine sımsıkı sarılmalarıdır. İslam kardeşlik hukukunu uygulamalarıdır. Bizler kardeş oldukça güçlenecek, güçlendikçe kazanacağız. Eğer dağıldığımızda, işte o zaman, düşmanın korkusu olmaktan çıkacağımız gibi, dostunda güveni olmaktan çıkarız. İtaat olmadığı yerde birlikten bahsedemezsin. Bu hamurun tutması için mayası kardeşliktir. Kardeşliğin de olabilmesi için birbirimizi sevmemiz, nefret etmememiz, birbirimizin arkasında konuşmamamız, iftira ve gıybet etmememiz, kin beslemememiz, çekiştirmememiz, kısacası birbirimizi sevmemiz, kalpleri birbirine yakınlaştıran davranışları sergilememiz lazım. Bunu yaptığımız zaman hem Allah`ın emrini yerine getirmiş ve imtihanımızı kazanmış oluruz. Hem de öbür taraftan bunları yaptığımızdan dolayı Allah, bizleri muvaffak kılar başarılı oluruz."
Toplumun ıslahı için çalıştıklarını söyleyen Doyar, "Biz toplumu ıslah etme azmindeyiz, toplumu ıslah etmeye çalışıyoruz. Çünkü biz bu toplumda herkesin bizden iyi olmasını istiyoruz. Herkes bizden iyi olduğu zaman biz kazanırız. Çünkü kötülük yapan kalmaz. Kimse bize kötülük yapmaz.” şeklinde konuştu.
Seminer ayet ve hadis-i şeriflerle İslam kardeşliği ve vahdet konuları üzerinden verilen örneklerle sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)