• DOLAR 34.592
  • EURO 36.205
  • ALTIN 2967.692
  • ...
"112'ye gelen çağrıların çoğu gereksiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrılarla ilgili açıklama yaptı.

Çağrı merkezinin hayati tehlike oluşturan durumlarda aranması gerektiğini belirten Yazı, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmasını istedi.

112’nin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini söyleyen Yazı, “44 acil sağlık istasyonu, 81 ambulans ve profesyonel ekiplerle acil çağrılara merkezde ilk 7 dakikada, kırsalda ise ilk 11 dakikada ulaşma oranı yüzde 90’ın üzerine çıkarıldı. Çağrı merkezine günlük 13 bin 472 çağrı geliyor. Bu çağrıların 7 bini gereksizdir. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Lütfen 112’yi gereksiz meşgul etmeyin.” dedi.

“112, hayati derecede önemli bir hattır”

Vatandaşların acil durumlarda adreslerini tam olarak vermelerinin önemli olduğunu dile getiren Yazı, sözlerine şöyle devam etti:

“112 acil çağrı hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken, ücretsiz olarak hizmet veren, hayati derecede önemli bir hattır. 112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Çağrı hattının hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.”

“Acil durumlarda saniyelerin önemli olduğunu unutmayalım”

Sağlık Bakanlığının, ambulanslara yol verilmesi bilincinin arttırılması amacıyla “Yaşama Yol Ver” projesini gerçekleştirdiğini belirten Yazı, “Hafta dolayısıyla bir kez daha vurgulamak isterim ki acil durumlarda saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir