• DOLAR 35.4
  • EURO 36.385
  • ALTIN 3029.35
  • ...
`Türkiye`de güncel toprak haritasına ihtiyaç var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilan edilen “Milli Tarım Projesi” ve 2005 yılında çıkarılan “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu” hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye`de son 20 yılda 2 milyon hektara yakın arazinin sanayi ve yerleşime açıldığını belirten Çullu, bu durumun, 8 buçuk milyon hektarlık sulanabilir tarım arazisinin 5`te birinin yok olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çullu, “Dünyada gıda bulunmadığı zaman büyük problemler yaşanıyor. Nüfus gün gittikçe çoğalıyor. Bu gıdaları nereden üreteceğiz? Tabi ki topraklardan üreteceğiz. Gıda, toprak dışında başka şeylerden de üretiliyor ama tadı tuzu olmuyor. İnsanlar hafızalarındaki eski gıdaları bulamayınca yemekten zevk alamıyor.” dedi.

“Topraklar özelliklerine göre kullanılmalı”

Türkiye`deki tarım alanlarının dünyanın en verimli alanları arasında yer aldığını dile getiren Çullu, bu toprakların özelliklerine göre kullanılması gerektiğini ifade etti.

Tarım alanlarının düzenli kullanılmamasının ileride birçok problem ortaya çıkaracağı uyarısında bulunan Çullu, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer siz kalkıp iyi tarım topraklarını sanayi ya da yerleşim yeri olarak kullanırsanız o zaman tarım alanlarınız azalır ve gıdayı üretemeyiz. Bu ürünleri ithal etmeye başlarız. Bir yandan tarım toprakları azalırken bir yandan da nüfus artıyor. Yarın buğday ihtiyacımız 25 milyon ton olduğunda 5 milyon tonunu ithal etmek zorunda kalacağız. Bu da zarar etmek demektir.”

“Milli Tarım Projesi” kapsamında 184 ovanın koruma altına alınacağı bilgisini veren Çullu, Harran Ovası`nın bu projeden faydalanması için çalışma yürüttüklerini belirtti.

“Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunun” Şanlıurfa`da tam olarak uygulanamadığını ifade eden Çullu, “Bu kanun ilk çıktığında Toprak Kurulu birkaç kez toplandı. Ben de kurul üyesiydim ama her nedense bu kurul sonra bir daha toplanmadı. Harran`ın toprakları Yukarı Mezopotamya`nın en verimli toprakları fakat alansal olarak hızla azalıyor. Yani siz Atatürk Barajı`ndan su getireceksiniz, yirmi yıl sonra sulayacak alan bulamayacaksınız. Şu an Harran Ovası`nın yüzde onunda yapılaşma meydana gelmiştir. Geceleyin uçakla üzerinden geçerseniz ovanın her yerinde ışıklar görülüyor. Bu da yerleşim alanlarının çoğaldığını gösteriyor. Buna dur demenin zamanı gelmiştir.” şeklinde konuştu.

“Güncel bir toprak haritasının oluşturulması gerekiyor”

1965-1970`li yıllarının şartlarına göre hazırlanan ve hâlâ kullanımda olan toprak haritasının yetersiz olduğuna değinen Çullu, arazilerden verimli bir şekilde faydalanmak için güncel tarım haritasına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. (Osman Gülebak-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir