`Diyarbakır Hz. Ömer sayesinde hidayete kavuşmuştur`
Dicle Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen "Faruk `u Adil" adlı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Mehmet Şenlik, Hz. Ömer`in adaletine, basiretine ve şecaatine dikkat çekti.
Dicle Üniversitesinde Bilge Erdem Topluluğu ve Bilge Gençlik Kulübü tarafından düzenlenen "Faruk'u Adil" etkinliğine konuşmacı olarak Doğruhaber Gazetesi yazarlarından Mehmet Şenlik Hoca ve Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen katıldı.
Cebrail Dedeoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Bilgi Erdem Topluluğu Kulüp Başkanı Yunus Kaplan'ın konuşmasıyla devam etti.
Kaplan konuşmasında ''Etkinliğin başta üniversite olmak üzere tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu tür güzel programlar düzenlemeye devam edeceğiz. Malum Peygamber Sevdalıları Platformu 'Kasım Ayını Sahabe Ayı' olarak ilan etmişti. Biz de bu kapsamda etkinlikler düzenliyoruz. Dileriz topluma faydalı olur.'' dedi.
Etkinlikte tiyatro ve sinevizyon gösterimi düzenlendi. Ayrıca kura çekiminde kazananlara kitap seti hediye edildi.
Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Dağruhaber Gazetesi yazarlarından Mehmet Şenlik Hoca, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.
Hz. Ömer`in şahsiyeti ve ahlakı konusunda birçok örneğin olduğunu söyleyen Şenlik, "Hz. Ömer`in en büyük özelliği adaletidir. Hz. Ömer`in hassasiyeti, cahiliye devrinde olduğu gibi İslam devrinde de devam ediyordu. Cahiliye devri Hz. Ömer`in yanında artık ayaklar altındadır. Hz. Ömer`in kutsadığı tek bir şey var o da Allah`ın dini olan 'La ilahe illallah' mücadelesidir. Hz. Ömer`in saadeti, şecaatı vardır. Hz. Ömer'in müminlere karşı müsamahası, kâfirlere karşı şiddeti vardır." dedi.
"Diyarbakır`ı feth eden başkomutan Hz. Ömer`dir"
Hz Ömer'in bölgeye İslam'ı getirmesine vesile olduğunu söyleyen Şenlik, "Göktekiler onun için muhabbet, yerdeki şeytanlar ise ona kin beslerler. Diyarbakır`da onun hakkında ileri geri konuşuyorlar. Hâlbuki Diyarbakır Hz. Ömer'in sayesinde hidayete kavuşmuştur. Onun döneminde İslam bu topraklara gelmiştir. Onun komutası altında sahabeler buralara gelmiştir. Diyarbakır`ı feth eden Hz. Ömer`dir. Zira başkomutan Hz. Ömer`di. Suriye, İran ve Şam onun eliyle fethedilmişti." şeklinde konuştu.
"Sermaye çevreleri ve makam peşinde olanlar ona düşmandı"
Nefislerinden bir saltanat ve dünya kurmak isteyen bazı kesimlerin Hz. Ömer`i sevmediğini ifade eden Şenlik, "Sermaye çevrelerinin ve makam peşinde olanların açılmalarına göz yummazdı. Ona düşmandı. Onları yanında tutardı. Emevî ailesi saltanatı, şöhreti çok severdi. İslam üzerinden başkalarını sömürür diye yanında tutmuştu onları. İşte Hz. Ömer`in devlet anlayışını, adaletini, ahlakını bilen bu kesimler onu sevmiyordu. Günümüzün Marksist, Zerdüşt ve ateistleri Hz. Ömer`e iftiralar atıyorlar. Hz. Ömer`in bir sarayı, bir tahtı, bir köşkü var mıydı? Hayır, yoktu elbette! Her zaman yamalı elbiseler giyer, eski sarıklar takar, yırtık ayakkabı giyerlerdi." ifadelerini kullandı.
"Adalet denilince akıllara gelen Ömer`i örnek almalıyız"
Mehmet Şenlik Hoca'nın konuşmasının ardından söz alan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen, adalet denilince Hz. Ömer'in akla geldiğini söyleyerek, onun örnek alınması gerektiğini ifade etti.
İşleyen, "Hz. Ömer cahiliye döneminin babalarındandı. Hiçbir şekilde hidayetine alamet yoktu. Kalpleri çeviren Allah`tır. Hiç kimseden ümit kesmeyiniz. Bizim işimiz insanları sabırla Allah`ın yoluna davet etmektir. 'Ömer`in eşeği Müslüman olur da o olmaz' demişlerdi ama oldu. 30`lu yaşlarda Müslüman oldu. Adalet denilince akıllara gelen Ömer`i gelir. Onu örnek almalıyız. Allah, onun hayatından hayatınıza güzel anlar ve güzel örnekler almayı nasip etsin." dedi.
Program, yapılan dua ve kurada kazananlara verilen hediyelerle sona erdi. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)