• DOLAR 32.551
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2450.05
  • ...

Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, bu yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın bal üretimine etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kuraklığın bal sektöründe olumsuzluklara neden olduğunu belirten Koca, bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi.

Koca, “Geçen yıllara oranla bu yıl yaklaşık yüzde 50 oranında rekolte düşük oldu. Bununla beraber bazı arı hastalıkları ortaya çıkmaya başladı. Eğer böyle devam ederse büyük ihtimalle önümüzdeki yıllarda aynı sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz. Bir an önce yağışların olmasını temenni ediyoruz. Gaziantep`te de yüzde 50-60 civarında rekolte düşüklüğü oldu.” dedi.

Bal fiyatlarında artışın söz konusu olduğunu dile getiren Koca, konuşmasına şöyle devam etti:

“Arıcılarımızın moralleri bozuldu, çok sıkıntılar yaşadılar. Bal fiyatlarında yükselmeler söz konusu oldu ama büyük bir yükseliş olmadı. Biz fiyatları kontrol altına almaya çalıştık, inşallah böyle devam eder. Arıcılarımız önümüzdeki yıl için de tedirginlik yaşıyorlar. Bu da en büyük sıkıntılardan bir tanesi.”

“Verim düşüklüğüne rağmen bal çok kalitelidir”

Koca, verim düşüklüğüne rağmen elde edilen balın kaliteli olduğunu ifade ederek, “Kuraklık oldu diye yatmayacağız. Biz, son 2 yıl içerisinde yüzde 70-80 civarında büyüme sağladık. Arıcılık Gaziantep`te hızla büyümeye devam edecek. Verim düşüklüğüne rağmen elde edilen bal çok kalitelidir. Birlik olarak tüketicilerimize kendi ürünümüzü ulaştırmak ve tattırmanın gayreti içindeyiz.” şeklinde konuştu.

“Sahte bal, analiz sonucu ortaya çıkabiliyor”

Sahte bal konusunda uyarılarda bulunan Koca, “Sahte bal tamamen analiz sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bir tüketicinin ayda bir veya iki kilo bal tükettiğinde ‘Bunu nasıl anlayabilirim?` deme gibi şansı yok maalesef. En iyisi bilimsel olarak laboratuvarlarda analiz edilmesi. Eğer öyle bir şüpheleri varsa kendilerinin analize göndermesine gerek yok. Aldıkları yeri Alo 174`e bildirmeleri yeterlidir.” ifadelerini kullandı.

Çocuklar için arı sütü tüketiminin oldukça faydalı olduğuna da değinen Koca, bal, arı sütü ve poleni tavsiye ettiklerini belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)