• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Amatör Radyoculuğun Yeni Dalgası Michael Hernandez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DX radyo istasyonları onlarca yıl önce kullanılmaktaydı. DX, çok nadir bir hobi olabilmekte ya da çeşitli amaçlara hizmet etmekteydi; buna rağmen Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında popüler bir aktivite haline gelmişti. Amatör radyoculuk, DX`in yeni gelişimleri ve tarihindeki diğer dönüm noktaları gibi birtakım canlanmalarına şahit olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın değişik bölgelerindeki insanlarla iletişim kurmanın yeni türüne en çok ilgi duyulan yeriydi.

Daha sonra bu hareket büyük bir popülarite kazandı ve uzun bir dönem boyunca diğer birçok ülkede insanların hobisi haline geldi. Ancak ilk uzun mesafeli bağlantıyı kuran telsiz ABD tabanlıydı. Ayrıca çeşitli sinyalleri alan farklı türlerin yanı sıra kısa radyo dalgalarını ilk kez kullananlar Amerikan operatörleriydi.

Amatör Radyoculuğun Dönüm Noktası

Yeni çağ, tüm alanlarda gelişimlerle, teknik ilerlemelerle ve değişimlerle geldi. Amatör radyoculuk da buna dahildi. 1920lerde ve 1930larda birçok yeni araç ve modifikasyonlar ortaya atıldı. Tüm operatörler, ellerindeki DX radyo istasyonları ile yeni araçlar uyarlamalarını sağlayan ve onlara ödül kazandıran gelişmelerden faydalanma imkânı buldu.

Tüm bu gelişimler, verimlilik ve performans düzeylerini artırmaya yönelikti. Tüketicilere yeni ve gelişmiş özelliklerde yeni alıcılar ve alıcı-vericiler sunuldu. Yeni teknik aletler, uzun mesafeli bağlantılar kurmayı hedefleyen daha çok gelişim stratejisi oluşturarak bugünkü bilinen amatör radyoculuğun temelini attılar.

Savaştan Sonra DX

Amatör radyo son kez İkinci Dünya Savaşı`ndan sonra yenilendi. Tüm ana kısıtlamalar kaldırıldı. Amatör telsizciler, hiçbir katı kısıtlama olmaksızın yeteneklerini geliştirme imkanı buldular. Savaş bitip endişelenecek bir durum kalmadığı için hükümet, amatör operatörlere kolaylık sağlamaya karar verdi. Tüm bunların yanı sıra amatör telsizcilerin, çeşitli acil durumlarla baş ederken ya da kurtarma operasyonlarında görev alırken daha pratik ve verimli oldukları gözlemlendi.

Bugün, amatör radyoculuk dünyadaki milyonlarca operatörün küresel bir hobisi, adanmışlığı ve tutkusu haline gelmiştir. Kendileri yeni buluşlarının yanı sıra modern teknolojiye veya İnternete bağlı kalmaksızın radyonun verimliliğini artırmaya yönelik ellerinden geleni yapıyorlar. Deneyimlerini her daim paylaşıyorlar ve çeşitli etkinlikler, fuarlar, profesyonel dersler gibi birçok yere konuk olarak davet ediliyorlar. Bu işe tüm yeni başlayanlar DX adı verilen bu büyük harekette yer alma şansını da yakalıyorlar. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir