• DOLAR 35.457
  • EURO 36.272
  • ALTIN 3060.84
  • ...
`PKK`nin AB ülkelerinde cirit atmasını hazmedemiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Parlamenter Asamblesi`nin, (NATO PA) 62. Yıllık Genel Kurul Toplantısına katıldı. Türkiye`nin ev sahipliğinde, İstanbul Hilton Bomonti Otel`de gerçekleşen toplantıda NATO üyesi ülkelerden parlamenterler, Avrupa Parlamentosu`ndan temsilciler, birlik dışındaki ülkelerden gözlemciler hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının kapanış oturumunda katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  PKK`nin AB ülkelerinde cirit attığını ifade ederek, “Dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak tüm dostlarımızın gerekli tedbiri alması gerekir. Eğer gerekli tedbir alınmazsa, bir gün bumerang gibi bu dönüp dolaşıp onları da vuracaktır, bunun da haberini vereyim.” dedi.

“Güç dengelerinin değiştiği bir dönemde, mevcut kurumlar kendilerini gözden geçirmeli”

Toplantının üye ülkeler, bölge ve tüm insanlık için barış, huzur ve iş birliğine vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel boyutta yepyeni sınamalar ve tehditlerle karşı karşıya bulunulduğuna dikkat çekerek, terör ve iklim değişikliğinin bunların başında geldiğini, yabancı düşmanlığı ve hatta sonuçları itibarıyla İslam düşmanlığının, belirli ülkelerin sınırlarını aşan bir niteliğe bürünmüş durumda olduğunu söyledi.

“Günümüz dünyasında hiçbirimiz, bir yangın çıktığında ‘Nasıl olsa dumanı ve ateşi bana gelmez` deme lüksüne ve şansına sahip değiliz. Er ya da geç, o yangının alevi de, dumanı da bize ulaşır, ulaşacaktır.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tehditlerin küreselleştiği ve güç dengelerinin değiştiği böyle bir dönemde, mevcut kurumların kendilerini gözden geçirmelerinin şart olduğunu, tehditlerin bertaraf edilmesi ve fırsatların kazanımlara çevrilebilmesi için, meselelerin daha kapsayıcı platformlarda ele alınması gerektiğini dile getirdi.

“NATO`yu, küresel görevlerinin gerektirdiği güçle donatmalıyız”

Kapsamlı güvenlik anlayışının öneminin arttığı günümüzde, diyalog ve iş birliğini geliştirmeye her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: “Bugün bu salonda sadece NATO üyesi 28 ülkenin değil; aynı zamanda, Balkanlar`dan, Kafkasya`dan, Orta Doğu`dan, Uzak Doğu`dan ortak ve gözlemci ülkelerin temsilcileri de bulunuyor. Bu geniş katılım, ortak çıkar alanlarına ilişkin müşterek bakışımızın ve farklılıklardan yeni ortaklıklar üretme irademizin en açık ifadesidir. Aynı zamanda bu manzara, NATO`nun Soğuk Savaş sonrası dönemde geçirdiği dönüşümü de yansıtıyor. Daha da önemlisi, şahit olduğumuz bu fotoğrafı, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilme kabiliyetimizin bir provası olarak görüyorum. NATO üyesi ve gözlemci ülkeler olarak, şayet içinde bulunduğumuz bu zor süreci, hakkı, hukuku, adaleti, temel insani değerleri güçlendirerek geride bırakabilirsek, kendimize ve tüm dünyaya katkıda bulunmuş oluruz. Aksi bir durumda ortaya çıkacak dengesizliğin, hepimiz ve tüm dünya için felaketin habercisi olacağı da açıktır. Bunun için NATO`yu, küresel görevlerinin gerektirdiği doğru bakış açıları ve buna uygun güçle donatmak için, her zamankinden daha çok çalışmalıyız.”

“PKK'nın, AB ülkelerinde cirit atmasını hazmedemiyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Terör örgütlerinden kaynaklanan tehdit hepimize yöneliktir. Dolayısıyla mücadelenin de ortak verilmesi gerekiyor. Türkiye`ye sağlayacağınız destek, ortak güvenliğimize kasteden terör örgütüyle mücadelemize güç katacaktır. FETÖ ile iltisaklı yapılanmalara karşı mücadelemizde sizlerin desteğinize güveniyoruz. Aynı şekilde DEAŞ ve PKK başta olmak üzere, insanlığın müşterek değerlerine düşmanlık konusunda birlikte hareket eden tüm terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleye desteğinizi bekliyoruz. Terör örgütleri mensuplarının ülkelerinizde rahatça hareket etmelerine, propaganda yapmalarına, militan devşirmelerine, tehditle haraç toplamalarına engel olmanızı istiyoruz. Özellikle Avrupa Birliği`nin terör örgütü olarak ilan ettiği PKK`nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çok rahat dolaşmasını ve buralarda terörist başının posterleriyle, aynı şekilde Parlamento binasının koridorlarında afişleriyle cirit atmalarını terör mağduru bir ülke olarak biz hazmedemiyoruz. Dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak tüm dostlarımızın gerekli tedbiri alması gerekir. Eğer gerekli tedbir alınmazsa, bir gün bumerang gibi bu dönüp dolaşıp onları da vuracaktır, bunun da haberini vereyim. Fransa`da olan olayları biliyorsunuz, Belçika`da olan olayları biliyorsunuz, bütün bunların hepsi belli yerdeki duyarsızlığın işte aynı şekilde bir geri dönüşümüdür.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg`in Eylül ayında Türkiye`yi ziyaretini hatırlatarak, NATO`nun Türkiye ile olan dayanışmasını gösterdiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Ancak, Türkiye olarak, terörizme karşı yürüttüğümüz mücadelede daha güçlü desteğe ihtiyacımız olduğunu, burada bizzat sizlere ifade etmek mecburiyetindeyim. Terör örgütleri karşısında ikircikli tutum içinde olan ülkelerin tamamı da, bu tavırlarının bedelini, eninde sonunda, kendi toprakları içinde ödeyeceklerdir. Tarihin her döneminde, farklı mahiyette terör örgütleriyle mücadele etmek zorunda kalan Türkiye`nin ikazlarına kulak verilmesini özellikle tavsiye ediyorum. Biz bu tecrübeyi on binlerce güvenlik görevlimizin ve vatandaşımızın canı pahasına elde ettik. Bilhassa dönemsel çıkarlar uğruna terör örgütlerine kol-kanat geren ülkeleri, Türkiye`nin bu samimi çağrısında kulak vermeye davet ediyorum. Şunu burada bir kez daha açık ve net ifade etmek isterim: Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok, kimsenin egemenlik haklarıyla bir sorumuz da yok. Biz sadece, tecrübelerimiz ışığında terör örgütlerini bizzat kaynağında imha etmeye çalışıyoruz. Türkiye, terör örgütleriyle Avrupa başta olmak üzere, dünyanın geri kalan bölümü arasında adeta bir set gibidir. Eğer biz bu mücadelede başarısız olursak, yani bu set yıkılırsa, teröristler, tıpkı bir sel gibi, tüm dünyayı ateşe ve kana bulayacaktır. Biz diyoruz ki, gelin, bu seti zayıflatmak yerine güçlendirin. Terörizmle mücadelesinde Türkiye`ye verilen her destek, o ülkenin kendi geleceğini güvence altına almasına katkı sağlayacaktır. Tüm müttefiklerimizi, meseleye bu şekilde bakmaya davet ediyoruz.”

Türkiye`nin; Suriye'deki krizin başından bu yana siyasi çözüm arayışlarında ön saflarda yer aldığını, Suriye'de her geçen gün ağırlaşan insani sorunların çözümü konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayıp ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 3 milyona göçmene kapılarını açıp onlara sahip çıktığını ve sınırın diğer tarafındaki yüz binlerce Suriyeliyi de açlığa ve ölüme terk etmeyip insani yardımlarda bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye`nin bu yükü omuzlayacak kudrette bir ülke olması, esasen mevcut uluslararası kurumları da korudu.” diye konuştu.

“İnsani krizlerin yükünün paylaşılması konusunda yalnız bırakıldık”

Avrupa`ya bir mülteci akımı söz konusu olduğunda Avrupa ülkelerinin yüzlerle ifade edilen sayılarda mülteci alabileceğini söylediği açıklamalara atıfta bulunarak, “Kimse rahat rahat Türkiye gibi kapısını açarak ne kadar gelirse gelsin ben alırım diyemedi. Biz şu anda bile hâlâ onu söylüyoruz; bombalardan kaçan herkese biz kapımızı açık tutmak zorundayız. Neden? Çünkü onlar insan, biz o insanları bombaların altında bırakamayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “İnsani krizlerin yükünün paylaşılması konusunda yalnız bırakılmış olmamız, gerçekten çok acı bir durumdur ve gelecek için kötü bir örnektir.” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi burada ben bir gerçeği açıklamak zorundayım, ilgili ülkeler gücenmesin. Dost acı söyler, ama gerçeği söyler. Bilir misiniz Irak`ta ve Suriye`de bizim terör örgütü olarak ilan ettiğimiz örgütlerin elinden dostlarımızın ürettiği silahların çıktığını? Bu silahları seri numaralarına varıncaya kadar hepsi bizde mevcut, bunları biliyoruz. Ama biz bunu kendilerine söylediğimiz zaman hiç ilgilenmiyorlar. Birileri kalkıyor diyor ki; ‘Onlar eski dönemde verilmiş silahlardı.` Öbürleri diyor ki; ‘Biz PYD`yi, YPG`yi terör örgütü olarak kabul etmiyoruz` niye? ‘Çünkü onlar DEAŞ`a karşı savaşıyorlar.` O zaman Nusra`yı da kabul etme. El Nusra, o da DEAŞ`a karşı savaşıyor. Bir terörist bir başka teröriste karşı savaşıyor diye, buna iyi diyebilir misiniz? Biz şu anda Suriye`de ve Irak`ta bunu görüyoruz. Biz bu bölgenin nabzını en iyi tutan ülkeyiz. Bu bölgenin ne olduğunu, tarihini en iyi anlatacak olan, bilen biziz. Çünkü onlarla bizim tarihî, kültürel, her türlü birlikteliğimiz var, akrabalık bağlarımız var. Şu anda Halep ne hâlde görüyorsunuz. Halep`i vuranlar belli. Fakat Halep`te yaşayanların Gaziantep ve Kilis`te yaşayanlarla akrabalık bağları olduğunu acaba Batı biliyor mu? Bu kadar iç içeyiz, bu kadar birlikteyiz, bizim böyle bir durumumuz var. Onun için bizim canımız yanıyor, ama canı yanmayanlar sadece televizyon ekranlarına bakıp herhâlde ah-vah ediyorlar o kadar. Milletimiz, bu manzara karşısındaki haklı bir öfke ve tepki içindedir.” (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir