• DOLAR 34.25
  • EURO 37.625
  • ALTIN 2913.074
  • ...
Mardin'deki termik santral Afrika'ya nakledilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe'ye bağlı Yeşil Xurs vadisi Kocalar (Hacîfaris) Mahallesi yakınlarında yaklaşık 14 yıl önce kurulan termik santralin kapatılarak Afrika’ya nakledileceği öğrenildi. Çevre halkı tarafından tepkilere neden olan santralin nakledilecek olması ise sevinçle karşılandı.

Termik santralin nakledilmesinin geç de olsa yerinde alınmış bir karar olduğunu belirten Mardin Toplumsal Dayanışma Ferderasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, santralin şu ana kadar bölge insanına ve çevreye büyük zararlar verdiğini ifade etti.

Öter, “Yaklaşık 14 yıldır burada faaliyet gösteren bu elektrik termik santrali buranın hem doğasına hem yaşam alanına ciddi şekilde zarar veriyordu. Hayatı olumsuz şekilde etkileyip adeta tehdit ediyordu. Bu termik santrali, faaliyete geçtiğinden beri Xurs vadisi diye bildiğimiz, doğal ürünlerin yetiştiği yerde artık o doğal sebze ve meyveler yetişmiyordu. Daha sonra burası imara açıldı. Böylece insanlar da ciddi şekilde hastalıklar baş gösterdi. Bu termik santralden salınan gazdan olumsuz etkilendi. Hamile kadınlarda ciddi bir şekilde ‘düşük’ baş gösterdi.” dedi.

Geçen yıl termik santralin önünde düzenledikleri protestonun verilen taşınma kararında etkili olduğuna inandıklarını ifade eden Öter, “Gecikmiş de olsa çok doğru yerinde bir karar aldılar. Bir yerde para kazanılacak diye insanı, doğayı tehdit ettiğiniz zaman kazanılan o paranın bir önemi olmadığı gibi bunun hem dünyada hem de ahirette bir vebali vardır.” diye belirtti.

Termik santral nedeniyle yıllardır çevre köylerde sebze ve meyvenin yetişmediğini iddia eden Menduh Kavan isimli vatandaş ise santralin taşınmasının ardından bölgenin eski günlerine döneceğini belirtti. (Mehmet Aslan-İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir