• DOLAR 34.212
  • EURO 37.905
  • ALTIN 2930.981
  • ...
Yeni doğan bebeklerde göz yaşarmasına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mehmet Demir, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yeni doğan bebeklerde göz yaşarmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Demir, bu durumun ileriki yaşlarda ciddi göz problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Demir, “Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar bulunuyor. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır ancak bazı bebeklerde bu zar açılmaz ve gözyaşı kanalı tıkanıklığının önemli bir belirtisi olan gözde sulanmaya neden olur. Bebeklerde görülen göz sulanması, doğuştan olan göz tansiyonu gibi diğer göz hastalıkları ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hastalıkların erken teşhisi için zaman kaybetmeden bir göz doktorunun görüşü alınmalıdır.” dedi.

“Tedavi olunmazsa gözyaşı kesesi mikroplara açık hale gelir”

Tedavi yapılmadığı durumda gözyaşı kesesinin mikroplara açık hale geleceğini dile getiren Demir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlar göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur.  Hatta mikrop yayılmasına bağlı ciddi organ enfeksiyonlarına yol açabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığının en etkin tedavisi, doktorun önerdiği gibi gözyaşı kesesi ve kanalına masaj uygulamaktır. Ayrıca göz kapakları hijyeninin sağlanması için günde 2-3 kez ılık su ile temizlenmelidir. Doğru masaj ve damla ile tedavinin başarı oranı yüzde 99 gibi yüksek düzeydedir.”

Demir, masajla açılmayan gözyaşı kanalının “lavaj” denilen yıkama yöntemiyle açılmaya çalışıldığını belirterek, “Bu yöntemle açılmayan kanala sondalama işlemi yapılır. Bu yöntemle de istenilen sonuç elde edilmediği takdirde 2 yaşını dolduruncaya kadar beklenilir. Bu süre boyunca yine doktorun önerdiği şekilde masaj ihmal edilmemeli, göz kapağı hijyenine dikkat edilmelidir. Bu süre zarfında sonuç değişmez ise cerrahi olarak 2 yaşından sonra burun içinden kapalı olarak gözyaşı kesesi ve burun boşluğu arasında bir pencere açılıp silikon tüp yerleştirilir. Silikon tüp 6 ay sonra çıkarılır. Bu işlem uygun yaşta ve uygun şekilde yapıldığında sorun yüzde 95 oranında ortadan kalkar.” şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir