• DOLAR 35.465
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3072.2
  • ...
Diyabet birçok hastalığa davetiye çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘Dünya Diyabet Günü’ nedeniyle  İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, diyabetin körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve ayak-bacak gibi organ kaybının en önemli nedeni olduğunu söyledi.

Diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında   kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu belirten Dr. Akan, “Obezitenin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte özellikle çocuk ve gençlerde tip 2 diyabet görülme sıklığı da hızla artmaktadır. Küresel sağlık harcamalarının yüzde 12’si yetişkin diyabetli bireyler için harcanmaktadır.” dedi.

Tip 2 diyabette (Şeker Hastalığı),  insülin salgılanmasında bozukluk ile insülin direnci olmak üzere iki temel kusur olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkması ve ortaya çıkmadan önce 10-15 yıl kadar bulgu vermeyen gizli diyabet dönemi varlığı tip 2 diyabeti önemli kılmaktadır. Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Bu nedenle diyabetliler tanı aldıklarında komplikasyonlar, uzun süre önce ortaya çıkmış olmaktadır. Tip 2 diyabette belirtiler ortaya çıkmadan önce, belirtisiz seyreden ve kişiden kişiye değişen uzun bir süre geçebileceği gibi çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, mantar enfeksiyonu gibi belirtiler de görülebilir.” şeklinde konuştu.

Erken tanı önemli

Diyabetli her iki kişiden birinin tanı almadığının bilindiğini belirten Dr. Akan, “Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet; körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve ayak-bacak kaybının en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır” diye konuştu.

Körlüğe sebep oluyor

Diyabetin körlüğe neden olan ilk üç hastalık içinde yer aldığına dikkat çeken Dr. Akan, “2015 yılında tüm dünyada 415 milyon diyabetlinin üçte birinde diyabetik retinopati gelişmiştir. Diyabetin bu komplikasyonu retinadaki küçük damarların uzun süreli hiperglisemiye bağlı olarak tahrip olması sonucu gelişir. Hastalık ortaya çıktıktan 20 yıl sonra tip 1 diyabetlilerin büyük çoğunluğunda, tip 2 diyabetlilerin de yarısından fazlasında diyabetik retinopati gelişir. Diyabetik retinopati, diyabet suresi 15 yıla ulaşan diyabetlilerin yüzde 2’sinde körlük ve yüzde 10’unda ciddi görme kaybına neden olur.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir