• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Uzun süren grip zatürreye dönüşebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Güngör Ateş, “12 Kasım Dünya Zatürre Günü” öncesinde zatürre ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Mevsimsel gribin önemsenmemesi ve bilinçsiz ilaç kullanımının, tedavinin güçleşmesine neden olabileceğini belirten Ateş, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Ateş, “Bazı bakteri, virüs ve mantarlar akciğer dokusu iltihabına neden olarak zatürrenin ortaya çıkmasına sebep olur. Dünyada ve Türkiye’de en çok rastlanan pnömoniler, pnömokok denen bakterilere bağlı gelişir. Sonbahar ve kış aylarında ise grip virüsüne bağlı olarak veya gribe eklenen bakterilerle ağır zatürre tabloları ortaya çıkabilmektedir.” dedi.

Zatürreye neden olan etkenlerin farklılık gösterebileceği bilgisini veren Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: “Örneğin kortizona benzer vücut direncini düşüren ilaçları kullananlarda, organ nakli yapılmış kişilerde ve kanser hastalarında bağışıklık sistemi ileri derecede baskılanmış olduğu için zatürreye yol açan mikroplar, normal insanlardakinden farklıdır. Bu hasta gruplarında zatürrenin sebebi, normal insanlarda hastalık yapmayan çeşitli bakteri, virüs ve mantarlar olabilir.”

Zatürre teşhisinin doktor muayenesiyle konulabileceğini sözlerine ekleyen Ateş, “Zatürreye yakalanmış hastaların önemli bir bölümü hastaneye yatırılmadan ayakta tedavi edilebilmektedir. Uygun antibiyotikler ile 48-72 saat içerisinde genel durumu düzelen, şikâyetleri gerileyen ve ateşi düşen hastalar tedavilerine güvenle devam edebilirler. Ancak ilk 72 saatte antibiyotiklerle ateşi düşmeyen, genel durumunda bir düzelme sağlanamayan hastaların gecikmeden yeniden doktora başvurması gerekir. Zatürre tedavisinde 5-7 günlük antibiyotik tedavisi genellikle yeterlidir. Bu nedenle haftalarca süren antibiyotiklerin bilinçsizce kullanılmasından kaçınılmalıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir