Kış lastiklerinde nelere dikkat edilmeli?
Kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde uzmanlar, kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattılar.
Batman’da sürücülerin büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek amacıyla araçları için kış lastikleri almaya başladılar.
Araçlara kış lastiği takmanın önemine değinen oto lastikçiler, dikkat edilmesi gereken hususları anlattılar.
Kış lastiklerinin bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında ise tercihe dayalı olduğunu belirten oto lastikçi Abdulhalim Rüzgar, Türkiye’de 56 ilde bu lastikleri takmanın mecburi olduğunu söyledi.
Rüzgar, “Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine, 7 derecenin altındaki havalarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı arttırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır.” dedi.
Kış lastiği kullanmak için yağışların beklenmemesi gerektiğini dile getiren Rüzgar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hava sıcaklıklarının düştüğü zamanlarda kullanılması gerekir. Kış lastiği kullanımı için tavsiye edilen zaman aralığı Türkiye için 1 Kasım ile 31 Nisan tarihleri arasıdır. Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca arabanın ebadına göre lastik takılması gerekir.”
Rüzgar, kış lastiğinin özellikleriyle ilgili, “Lastiğin normalde 2 yıl garantisi var. Eğer yıllık 4 ay takılırsa ömrü en az 4 yıl olur. Kış lastikleri eksi 30 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır, soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde çok daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastikleri zor şartlarda ABS gibi güvenlik donanımlarının sağlıklı çalışmasını sağlar, standart lastiklere göre soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca diş derinlikleri standart lastiklere göre daha fazladır.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik-İLKHA)