Bitlis'in yerli mahsulleri alıcı bekliyor
Bitlis'in yerli mahsulleri olan bal, peynir, ceviz, yağ, dut mahsulleri, tezgâhlarda alıcı bekliyor.
Bitlis'te yerli mahsul satışı yapan esnaf bölgede yaşanan şiddet olayları nedeniyle her meslek dalında olduğu gibi kendi işlerini de olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek, geçen yıl mahsullerin satamadıklarını bu yıl aynı sıkıntıyı yaşamak istemediklerini söyledi.
Bitlis’te yerli mahsulleri işini yapan Gürgin Yüğint; bal, yağ, peynir, dut, kurut, mahsullerini daha çok il dışında yaşayan Bitlislilere sattıklarını söyledi. Yüğint, bu yıl yerli mahsullerin geçen yıla nazaran daha verimli olduğunu, sadece bölgede yaşanan olaylar nedeniyle istenilen satışları yapamadıklarını dile getirdi.
Yerli Bitlis mahsullerinin kaliteli olduğunu, sezonun başlamasıyla birlikte tezgahları kurup müşteri beklediklerini söyleyen Yüğint, “ilimizde birçok yerli mahsul üretilmektedir. Bal, peynir, ceviz, yağ ve dut önde gelen yerli mahsullerdir. Özellikle Bitlis, bal ve ceviziyle öne çıkan bir ilimizdir. Burada yetişen ve üretilen yerli mahsullerimizin sezonu başladı. Ceviz ve bal sezonu geçen yıla nazaran verimli bir şekilde başladı. Her çeşit yerli mahsullerimizi temin ederek tezgahlarımıza koyduk. Şimdi alıcı bekliyoruz.” dedi.
Ağırlık olarak yerli mahsulleri, il dışında yaşayan Bitlilere sattıklarını dile getiren Yüğint, “Yerli mahsullerimizin birçoğunu il dışında yaşayan Bitlisli hemşerilerimize satıyoruz. Bu yıl verim daha iyiydi. Fakat bölgede yaşanan olaylar, güven ortamının zedelenmesi nedeniyle eskiden olduğu gibi insanlar seyahat edemiyor. Dolayısıyla bu durum bizi etkiliyor. Huzurun olmasın bu halkın faydasına olacaktır. Geçen yıl yerli mahsulleri pek satamadık. Temennimiz o dur ki, bu yıl aynı sıkıntıları yaşanmamasıdır.” diye konuştu.
Yıllardır arıcılık yaptığını dile getiren Kamuran Dağ ise tek sıkıntılarının bölgede yaşanan olaylar nedeniyle il dışında yaşayan Bitlislilere mal satamamaları olduğunu söyledi. Dağ, Bitlis’in balı, cevizi, peyniri, yağı bir marka olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bitlis; balı, cevizi, yağı, peyniri ve benzeri yerli mahsulleriyle bir marka değerindedir. Hele yüksek rakımlı yaylarda üretilen karakovan balı ise kendi başına bir markadır. Yerli mahsullerimizin yüzde 80’ninden fazlasını dışarda farklı illerde yaşayan Bitlislilere satıyoruz. Fakat son zamanlarda bölgemizde yaşanan olaylar, bizim satışımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Huzur ortamını bulamayan dışardaki vatandaşlar, Bitlis’e gelmeyi tercih etmiyor. Sadece bizimle veya yakın akrabalarıyla iletişime geçebilenler, alışveriş yapıyor. Esnafı bitirme noktasına gelen bölgedeki olayların bir an önce bitmesini istiyoruz. Huzur ortamının oluşmasını arzuluyoruz.”
Bitlis’ten aldığı bal, ceviz ve peyniri dışardaki akrabalarına gönderdiğini dile getiren yerli mahsul alıcılarından Halil Gök de her yıl Bitlis’ten aldığı mahsulleri Batı illerinde kendine ve akrabalarına götürdüğünü, bu yılda 55 kilo karakovan balı aldığını belirterek, Bitlis’in yerli mahsullerinden çok memnun olduğunu ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)