• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...

Elazığ Akçakiraz beldesindeki çiftçiler Uluova Projesinin bir an önce hayata geçmemesi halinde köylerde kimsenin kalmayacağından endişeli.

Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklama yapan Akçakiraz Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Yılmaz, çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinerek, Uluova Projesinin hayata geçirilmemesi halinde köyde kimsenin kalmayacağını söyledi. 

Çiftçilerin farklı uğraşlara yöneldiğinin söyleyen Mustafa Yılmaz, şöyle konuştu:

“Ektiğimiz üründe masraf çok. Masraflarımızın karşılığını alamıyoruz. Malı ektiğin zaman müşteri bulamıyorsun. Ekmediğin zaman bir şey kazanamıyorsun. Bizim bölgemiz tarım bölgesi. Uluova da Elazığ’ın ileri gelen tarım bölgesi. Uluova da eskiden genellikle pancar ekerdiler. Şimdi şeker oranı pürüzü çıktığı için o kadar kazancımız yok. Millet mısıra yöneldi bu sefer de mısır para etmiyor.  Mısırın da gideri çok, kazancı yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Resmen ortada dolanıyoruz.”

“Proje gerçekleşmezse Uluova biter”

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle Uluova da çiftçiliğin bitebileceğini belirten Yılmaz, “Eğer Uluova Projesi gelmezse Uluova bitmiş demektir. Senelerden beri dikilen ağaçlar kurudu. Eskiden kanal geldiği zaman suyun daban oranı debisi 15-20 metreydi. Şimdi inmiş seksen metreye. Pompaları aşağıya yolluyoruz su yok. Çünkü yüzeyde su yok ki, dabanda da su olsun. Onun için bir an önce bu projenin gerçekleşmesi lazım. Gelsin ki, bizim Uluova canlansın. Eğer gelmese Uluova biter.” dedi.  

“Bizim köyde eskiden 110 traktör vardı, şimdi 15 traktör var”

Yılmaz, “Herkes birer ikişer parça kendi rızkı için çalışıyor. Yoksa başka bir ticari geliri yok. Çünkü adam ekemiyor ki. Bir çifti pancar ektiği zaman 500, 600 ton pancar kaldırmalı ki para kazansın. 50 tonla 100 tonla bu iş olmuyor. Zaten en fazla pancar eken çiftçi de 50 ton 100 ton ekiyor, fazla ekemiyor. Onun için bu projenin bir an önce gerçekleşmesi lazım. Yetkililerin bu proje üzerinde durması lazım. Beş altı yıldır su olmadığı için bizim ovamız kurak. Çünkü akarsuyumuz yok, su da olmayınca iş yok. Bizim köyde eskiden 110 traktör vardı. Gece gündüz millet pancar çekiyordu.  Şimdi ise 15 traktör var. Millet bırakıp gitti.” diye konuştu.

Bu gidişle köyde kimse kalmayacak

“Şimdi köyümüzde su olsa pancarın belli bir tabanı olsa millet gidip te 110-120 liraya hamallık etmez.” diyen Yılmaz, “Gelir malına çalışır. Emeğine çalışır, para kazanır. Ama yok, köyde şimdi genç yok. Bu projenin bir an önce gerçekleşmesi lazım. Eğer gelmese köyde kimse kalmayacak. Benim iki tane çocuğum var, yapamıyor. Gitmiş asgari ücretle çalışıyorlar. Çünkü kazanç yok, mecburen kaçıyor. Yani küreğin zoruyla, paranın zoruyla çiftçilik olmuyor. Kazanmalı ki heveslenip gelsin. Eğer kazanmasa derdi ne ki bu işi yapsın.  Bizim yetkililerden ricamız bir an önce Uluova Projesinin gerçekleşmesidir.” ifadelerini kullandı.

8 Eylül 2014 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak başlanana “Elazığ Uluova Sulaması Rehabilitasyon Uygulama Projesi”nin yapımına devam ediliyor.   

Elazığ Uluova Sulaması Rehabilitasyon Uygulama Projeleri Yapımı; Murat Nehri üzerindeki Beyhan I Barajı dipsavağından alınan su ile 232 bin 650 dekar sahada sulama yapılabilmesi için gerekli olan sulama tesislerinin aplikasyona müstenit projelerin hazırlanması işidir. 232 bin 650 dekarın; 198 bin 60 dekarı cazibeli, 34 bin 590 dekarı ise pompajlı sulamadır. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, Uluova ve Baltaşı ovaları sulanarak; ekonomiye yılda yaklaşık 130 milyon TL katkı ve 28 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. (Sinan Bilici, Ebubekir Yavuz-İLKHA)