Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu başladı
Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu, 27 konu başlığıyla Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde başladı.
Uluslararası Diyarbakır Sempozyumunun ilk oturumu Dicle Üniversitesi kongre merkezinde yapıldı.
Sempozyuma Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, siyasetçiler, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Diyarbakır ve Dicle Üniversitesinin tanıtım filmlerinin sunulduğu sempozyumda Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül birer selamlama konuşması yaptılar.
Sempozyum ile Diyarbakır hakkında bir farkındalık çalışmasının yürütülmesini hedeflediklerini dile getiren Diyarbakır Valisi Aksoy, sempozyumun ilk olma niteliğinde olduğunu belirtti.
Sempozyuma yurtiçi ve yurt dışından davetlilerin katılım gösterdiğini ifade eden Aksoy, “Sempozyumda Diyarbakır’ın arkeolojiden tarihe, müzik ve güzel sanatlardan tarım, gıda ve hayvancılığa, turizmden edebiyata 27 konu başlığı altında bilim insanları tarafından masaya yatırılacak. Sempozyum dahilinde ülkemizde ve yurt dışında bulunan farklı üniversitelerden, Sivil Toplum Kuruluşlarından ve Kamu kurumlarından konunun uzmanı akademisyenler ve uzmanların katılımıyla, ilimizde ve ülkemizde Diyarbakır hakkında bir farkındalık çalışmasının yürütülmesini hedefliyoruz.” dedi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise selamlama konuşmasında Diyarbakır’ın 13 bin yıllık bir geçmiş ve birikime sahip bir kent olduğunu söyledi.
Bugüne kadar 33 medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır’ın İslam medeniyetinin Anadolu’ya açılan kapısı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gül, bu nedenle bu kentin İslam’ın 5’inci harem-i Şerifi olarak büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Sempozyomun ilk oturumda ‘Evrensel Uygarlığın Anadolu Paydası’ konusunu Prof. Dr. Vecihi Özkaya, ‘Diyarbakır’a kimlik kazandıran yapılar’ konusunu Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer, ‘Diyarbekir ve çevresinde Selçuklu hakimiyetinin tesisi’ konusunu Prof. Dr. Salim Cohce, ‘Osmanlılar zamanında Diyarbekir Kalesi ve Surları’ konusunu Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, ‘Diyar-ı Bekr’in tarihi coğrafyası’ konusunu da Doç. Dr. Adnan Çevik anlattı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk sunumunu Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya, ‘Evrensel Uygarlığın Anadolu Paydası’ konulu sunumunu yaptı.
Diyarbakır’ın milattan öncesine ait tarihinden söz eden Prof. Dr. Özkaya, Diyarbakır’ın Anadolu özelinde oldukça mümtaz bir yere sahip olduğunu belirtti.
Yapılan araştırmalarda Diyarbakır’da 33 uygarlık dışında farklı uygarlıkların varlığına tanık olunduğunu ifade eden Özkaya, “İnançlar ve küresel birçok değer açısından baktığımız zaman Fırat ve Dicle’nin suladığı toprakları küresel ticaretin doğduğu ve buradan dünyaya yayıldığı yer olur. İlk tarımsal faaliyetlerin başladığı yer yukarı Mezopotamya’dır. Diyarbakır Anadolu özelinde oldukça mümtaz bir yere sahiptir. Başlatılan kazılar neticesinde Geçmişten günümüze kadar Diyarbakır topraklarında kesintisiz bir yerleşimin varlığına tanıklık edilmiştir. Diyarbakır’da 33 uygarlık dışında adını bilemediğimiz birçok uygarlığın varlığına tanık oluyoruz. Tabi ki yazının kullanılmaması nedeniyle bu uygarlıklara isim verebilmek mümkün değil. Günümüzden 12 bin 500 yıl öncesine kadar Diyarbakır toprakları kesintisiz ve süreklilik gösteren bir yerleşime ve bu yerleşimle beraber geliştirilen uygarlıklara sahiptir.” dedi.
Yapılan sunumların ardından sempozyumun birinci oturumu sona erdi.
4 gün sürecek olan sempozyumdaki bildiriler, sempozyum sonunda kitap haline getirilecek. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)