• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
“Başkanlık sistemi, Türkiye`ye özgü bir model olacak”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz- İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra başlattığı, “Türkiye Başkanlık sistemine geçmeli” sözlerinin ardından başlattığı Başkanlık sistemi tartışmaları, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay ve İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, Başkanlık sistemi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

BAŞKANLIĞI ÖNCE MECLİSE SONRA HALKA SUNACAĞIZ

Başkanlık sistemini uzlaşma yolu ile önce meclise ardından halka götüreceklerini belirten Yasin Aktay; “Bugün tartışılan Başkanlık modeli Türkiye`ye has bir model olacaktır. Tabi bununla beraber bütün dünya örneklerini dikkate alan, onların hepsini inceleyip göz önünde bulundurarak bu sistemi ortaya koyacağız. Ama en önemlisi de Türkiye`de Başkanlık sistemine geçiş bir uzlaşma ile olacak. Bu konuda MHP`nin de desteği, destekten öte talebi de var. Gerek meclis gündemine, gerekse halk önüne gelmesini MHP de destekliyor. Onlar da halkın bu konuda bir karar vermesini ve bu konunun Türkiye gündeminden düşmesini istiyorlar. Başkanlık sistemi ilgili çalışmalar henüz sonuçlanmış değil, sistem üzerinde yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Henüz kesin bir neticeye ulaşmış değiliz. En kısa zamanda bu konuyu netleştirip halkın ve meclisin önüne getireceğiz.” dedi.

BAŞKA ÜLKELERİ MODEL OLARAK ALMAYACAĞIZ”

Başkanlık sisteminin tamamen yerli olacağına vurgu yapan Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ise, “Bizim başkanlık modelimizin adı Türkiye modelidir. ABD, Fransa ya da başka bir model değildir. Bu tür modellerin olduğu gibi aktarılmasının da sakıncalı olduğuna inanıyoruz. Ülkelerin tarihsel, kültürel, sosyolojik farklarını gözetmeden bir yerden başarılı bir modeli getirmek doğru değildir. Bu tür ithal mal anlayışlar, Türkiye`deki siyasal sistemi krize sokan anlayışlardır. Bundan dolayı bizim öne sürdüğümüz model tam başkanlık modelidir. Bu sistemde devletin bir tek başkanı olacak. O da halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı olacak, seçilmiş başkan olacak. Güçlü bir yasama organı olacak. Yasama ile Başkanlık birbirini kontrol edecek, birbirlerini denetleyebilecekler. Yasamanın başkan karşısında güçlü olduğu, başkanın da devletin ve yürütmenin başı olarak yasamaya karşı güçlü olduğu, yargının da ayrı bir erk olarak yapılandırıldığı, tek meclisli bir Türkiye modeli öngörüyoruz. Bunun ayrıntılarını önümüzdeki günlerde paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

“BU SİSTEMDE HALK İSTEDİĞİNİ DOĞRUDAN SEÇECEK”

Düşündükleri başkanlık sisteminde federasyon veya eyalet sistemine yer olmadığını ifade eden Metiner, sözlerine şöyle devam etti: “Birbirinden ayrı ve bağımsız, her birinin kendi içinde özgül ağırlığının olduğu Türkiye`ye ait özel bir model olacak. Yani ABD`de olduğu gibi senato değil meclis olacak. Eyalet sistemi olmayacak, federasyon olmayacak, üniter yapı mutlaka muhafaza edilecek. Ama üniter yapı merkeziyetçilik anlamına gelmiyor. Aslında başkanlık sistemi halkın kendisini doğrudan yönetimde bulduğu sistem olacaktır. Yani başkanlık sisteminde halk, başkanını doğrudan seçmekle birlikte yönetimde direkt söz sahibi olacaktır. Buradan bir diktatörlük çıkmaz. Çünkü başkanın yetkilerini denetleyecek güçlü bir meclis olmakla birlikte güçlü bir yargı olacak. Bizim öngördüğümüz başkanlık sisteminden diktatörlüğün çıkacağını ifade edenler, geçmişte bu ülkeye diktatörlüğü yaşatan zihniyetin ta kendileridir.”

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir