Mardin Kalesi turizme açılıyor
1980 yılından bu yana askeri alan olarak kullanılan Mardin Kalesi, turizme açılıyor.
Soğuk savaş döneminde uzun yıllar NATO birliklerinin konuşlandığı ve sonra Hava Radar Mevzi Komutanlığının hizmetine verilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi, halka açılıyor.
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Azat Güngör, konuya ilişkin İLKHA’ya bilgilendirme yaptı.
2017 yılının Şubat ayında kalenin kısmi olarak turizme açılacağı bilgisini veren Güngör, son günlerde turizm sektöründe kıpırdanmalar yaşandığını söyledi.
Güngör, “Son 3 haftadır Mardin ve çevresinde olayların olmaması, doğal olarak bir hareketliliği meydana getirdi. Bununla beraber geçen hafta bir heyetle Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Turizm ve Kültür Bakanı Nabi Avcı ile görüştük. Kapanan ve kapanma noktasına gelen işletmelerle ilgili rapor hazırlamıştık. Sunduğumuz rapor birkaç gün sonra Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi. Bu raporun gündeme gelmesiyle Kültür Bakanlığı’nın davetiyle bir görüşme gerçekleştirdik.” dedi.
Turizm işletmelerinin ayakta durabilmesi için İş-Kur tarafından personel desteği istediklerini dile getiren Güngör, konuşmasına şöyle devam etti: “Kültür Bakanlığı ve İş-Kur ile görüşüp bunların nasıl hayata geçirilebileceği hakkında çözüm yolları arıyoruz. İkinci bir konu ise mevcut krediler üzerinden yatırım teşvik belgesi ile açılan otellerin kredi borçlarının ertelenmesi ve yeni kredi talepleri konusuydu. Bu konularda bizlere yardımcı oldular.”
Güngör, görüşmede Mardin Kalesi’nin turizme açılması için talepte bulunduklarını da sözlerine ekleyerek, “Üçüncü talebimiz ise Mardin Kalesi’nin turizme açılmasıydı. Bu konu ile ilgili Savunma Bakanı ile görüşüldü. Tamamen açılmasa bile bir kısmının turistler tarafından gezilebilmesi için talepte bulunduk. İnşallah olumlu bir neticeye varacağız. 2017 yılının Şubat ayında Mardin Kalesi kısmi olarak turizme açılacaktır.” şeklinde konuştu.
Mardin Kalesi
Diğer bir ismi “Kartal Yuvası” olan kale, 3 bin yıllık geçmişe sahip olup birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Mardin Kalesi, bir kilometre uzunluğunda, 30-150 metre genişliğindedir. Ovadan yüksekliği bir kilometre olan kalenin bir kısmı sarp kayaların üzerine oturtulmuştur. Güney kesiminde bir kulenin hâlâ ayakta olduğu kalede geçmişte mesken olarak kullanılan malzemelerin kalıntıları görülüyor. 17. yüzyıl gezginlerinden Evliya Çelebi, Seyahatnâme’sinde Mardin Kalesi ambarlarının çok miktarda erzak ve cephaneyle dolu olduğunu yazmıştır. (M. Salih Keskin–İLKHA)