• DOLAR 34.564
  • EURO 36.59
  • ALTIN 2921.026
  • ...
Ahlatlı patates üreticileri kan ağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 45 bin dekar alanda, 180 bin ton patates üretimini yapan çiftçiler, ilk hasat ile birlikte zarar ettiklerinden yakındı.

Bölgenin patates ihtiyacını karşılayan Ahlatlı çiftçiler, fiyatların çok düşük olduğunu, böyle devam etmesi halinde çiftçiliği bırakacaklarını dile getirdi. 

Tarlada 18-20 kilogram patates çuvalını  4 TL’ye dahi satamadıklarını belirten çiftçiler, seslerini ve mağduriyetlerini İLKHA’ya anlattı. 

Tarım Bakanlığı’nın ve Tarım İl Müdürlüğünün kendilerine sahip çıkmasını istediler.

Lezzeti ve kalitesiyle bilinen Ahlat patatesinin sahipsiz olduğunu belirten Ahlat ilçesine bağlı Güzelsu (Tatwang) köyü Muhtarı Fehmi Tokova, yetkililerin Ahlat patates üreticilerine destek çıkması gerektiğini vurguladı.

18-20 kilogram patates tarlada 4 TL

Ahlat patatesi, lezzeti ve kalitesiyle tüketicinin vazgeçilmezi olduğunu belirten Tokova, şunları söyledi:

“Ahlat toprakları çok verimlidir. Ahlat patatesi, lezzeti ve kalitesiyle üreticinin vazgeçilmezidir. Genellikle burada patatesin Grana çeşidini ekiyoruz. Bulunduğumuz yer Nemrd dağının etekleridir. Yüksek rakımlı yayla olduğu için ağırlıklı olarak kışlık patatesi ekiyoruz. Yazlık patatesi ise rakımı daha düşük olan ilçe merkezine yakın alanlarda ekiyoruz.” dedi.

Bu yıl patatesin para etmediğini, tarlada patatesin kilosunu 20 kuruştan sattıklarını ifade eden Tokova, yetkililerin Ahlat patates üreticilerine sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Tokova, “Burada gördüğünüz gibi 18-20 kilogramlık patates çuvalını 4 TL gibi bir fiyatta satıyoruz. Ekiminden hasadına kadar geçen sürede büyük emekler verilen bir dönüm patatesin bize maliyeti, bin 200 ile bin 300 TL’yi buluyor. Hasat döneminde bu bir dönüm araziden bin TL verim ancak alabiliyoruz. Bir işçiye 50 TL yevmiye veriyoruz. Mazot parası, torba parası, verilen emek... Sonuç itibariyle zarar ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Devletin verdiği destek yetersizdir, çiftçi zarar ediyor”

Tokova, devletin çiftçiye verdiği belli bir mazot ve gübre desteği  olduğunu hatırlatarak, bu desteğin yetersiz olduğunu, patates üreticiliğini yapanın da, yapmayanın da bu destekten faydalandığını söyledi.

Devletin patates üreticilerine verdiği ek bir desteğin olmadığını ve zarar eden üreticiye sahip çıkılmadığının altını çizen Tokova, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Patates üreticisine ek verilen bir destek yoktur. Sertifikalı tohum ekimini yapıp, parasını alan vardır. Bu da işini bilendir. Fakat fakir ve fukara olan, gariban olan çiftçi yine eziliyor. Geçen sene Ahlat çiftçisinin çoğu, deposunda satamadığı patatesini döktü. Ama hiçbir yetkili açıklama yapmadı, sahip çıkmadı. Tarımdan hiçbir destek bulmadık. Bugün tarlada patateslerimiz çürüyüp gitse, hiç kimse sesimizi duymaz. Devlet de duymaz, bakanlık da duymaz.” diye konuştu.

Pazarlama sorunu yaşadıklarını dile getiren Tokova, sınır kapılarının kapalı olması mağduriyetlerini katladığını belirterek, “Dışarıya kısmi olarak götürme imkanı olan götürüyor. Topraklarımız kırmızı olduğu için patatesin kabuğu kırmızıdır. Batı illerinde yıkandığı için parlak çıkıyor. Batı illerinde pek satılmıyor. Şimdiye kadar tanıtım konusunda bir çalışma yapılmadı. Tanıtımın yapılmasını istiyoruz. İşçi bulmak sıkıntısı yoktur. 10 yaşındaki çocuk ta 50 yaşındaki adam da aynı yevmiyeyi alıyor. Para etmeyince çiftçi de işçi çalıştıramıyor. Ne işçi gülebiliyor ne de çiftçi. Burada büyük çiftçiler bir yolunu buluyor. Devletten alma yollarını buluyor. Mağdur olan küçük çiftçilerdir.” şeklinde konuştu.

“Mağdur olan küçük çiftçilerin artık sesi duyulsun”

Son olarak seslerinin duyulmasını isteyen Tokova, “Ahlat patates üreticilerin sesini artık duysunlar. Bitlis Milletvekilleri gelip çiftçinin halini tarlanın içinde görsün. Seçimden seçime kimse çiftçinin kapısını çalmasın. Ahlat çiftçilik yapıyor. Çiftçi kazanmazsa,  bu Ahlat’ın 20 yıl geri gitmesi demektir. 100 dönüm ekmişim. 18-19 bin TL elektrik faturasını ödeyeceğim. Ben ne kazanıyorum ki bu kadar para ödeyeyim.” diyerek yetkilerden yardım talebinde bulundu.

Patates üretimini yapan çiftçilerden Nazmi Toğrul da, yeterli miktarda destek alamadıklarını, yaptıkları masrafı dahi karşılayamadıklarından dolayı çiftçiliği bırakma noktasına geldiklerini söyledi.

Kaliteli bir patates ürettikleri halde, piyasanın bu yıl çok düşük olduğunu vurgulayan Toğrul, yaptıkları masrafları karşılayamadıklarını dile getirdi.

Tarladan aldıkları patatesi, Bitlis merkezde kiraladığı tezgahlarda satan Metin Bayrak ise fiyatların düşük olması nedeniyle, kalitesiz ve hastalıklı patatesler ile en kaliteli patatesin aynı konuma gelmesinden dolayı zarar ettiklerini, kiraladıkları yerin kirasını dahi ödeyemediklerini ifade etti.(Şükrü Tontaş-İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir