"Gömleği önden yırtılmayan bir gençlik yetiştirmeliyiz"
Mardin`in Midyat ilçesinde düzenlenen konferansta konuşan Araştırmacı-Yazar Abdulhakim Sonkaya, Hz. Yusuf kıssasının büyük ders ve ibretler içerdiğini söyleyerek, Müslüman gençliğin yetişmesinde ailelere de büyük görevlerin düştüğünü belirtti.
Dünya Müslüman Gençlik Haftası münasebetiyle HÜDA PAR Midyat Gençlik Kolları, Kocatepe Kültür Salonunda “21 YY`da Erdemli Gençlik” konulu bir konferans düzenledi. Konferansa HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Şehmus Akman, İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, Mardin ve Midyat Gençlik Kolları Başkanları, Araştırmacı-Yazar Abdulhakim Sonkaya, çeşitli STK temsilcileri ile birçok genç katıldı.
Programa, İstanbul`dan katılan Araştırmacı-Yazar Abdulhakim Sonkaya, konferansta yaptığı konuşmada Hz. Yusuf kıssasından örnekler vererek Müslüman gençliğin yetişmesinde ailelere önemli görevlerin düştüğüne dikkat çekti.
“Gömleği önden yırtılmayan bir gençlik yetiştirmeliyiz”
Hz. Yusuf`un gömleğinin arkadan yırtılması hadisesini hatırlatan Sonkaya, aynı gömleğin Hz. Yakup`a gönderildiğini ve bu vesileyle Hz. Yakup`un gözlerinin açıldığına dikkat çekti.
Sonkaya, “Şimdi Hz. Yusuf Mısır`da en yüksek konumda olduğu halde babasına gömleğini gönderdi. Mesela mührünü göndermedi ya da başka bir hediyeyi göndermedi. Özellikle gömleğini gönderdi. Çünkü babasına haber gönderdi. ‘Babacığım! Benim senden ayrı olduğum zaman zarfında kesinlikle istikametinden ayrılmadım. Gönderdiğim gömleğim arkadan yırtıldı, önden değil. Ben dünyaya, kötülüğe, fuhşa, hayasızlığa yüz vermedim, bu nedenle gömleğim arkadan yırtılmıştır. Onun için bu gömleği sana gönderiyorum, görmeni istiyorum.` dedi. Hz. Yakup da elledi, baktı ki gerçekten gömlek arkadan yırtılmış ve gözünün nuru olmuştur.” ifadelerini kullandı.
Hz. Yusuf misali iffetli gençlerin yetişmesinde ailelere büyük görevlerin düştüğüne vurgu yapan Sonkaya, şöyle konuştu: “Acaba kaç aile, kaç ebeveyn çocuklarının gömleğiyle gurur duyuyor, bu şekilde gözleri parlıyor? Acaba biz maddi yönlerde mi daha çok çocuğumuzla gurur duyuyoruz, yoksa hayâ ve edebi ile mi? Biz de bu konuda çocuklarımızı, ailemizi, soyumuzu motive etmeliyiz. Hz Yusuf`un gömleğinin arkadan yırtılması babasına göz nuru olmuştur. Biz de çocuklarımızı bir yere gönderdiğimiz zaman, bir yere gittikleri zaman onlara şunu söyleyeceğiz daima; ‘Ne olursanız olun, dünyada gel-gitler olur. Farklı farklı şartlar meydana gelebilir. Asla, ama asla gömleğinizi önden yırtılmasın.` ‘Benim için asıl olan ve göz nurum budur` diyeceksiniz.”
Gençlerde olması gereken en önemli erdemlerden birinin ‘hâyâ` olduğunu söyleyen Sonkaya, “Allah, hâyâyı bize çok mühim bir erdem ve fazilet olarak vermiştir. Bakınız, hâyâ ve hayat aynı kökten geliyor, birbiriyle bağlantılıdır. Demek ki hâyâ yoksa hayat olmaz. Onun için bugün İslam hala güçlüyse hâyâsından dolayıdır.” diye konuştu.
HÜDA PAR Mardin İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Fidancı ise yaptığı konuşmada Müslüman gençler üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekti.
Fidancı “Biz, anne-babalar olarak çocuklarımızı yetiştirme noktasında onları dünyevi meşguliyetlerden ziyade onların İslami noktada hangi aşamada olduğunu takip etmemiz gerekmektedir. Gerçekten de bir grubun, bir camianın, bir ümmetin çalışabilmesi için o ümmette bulunan insanlar içerisinde en hareketli en enerjik kişiler gençlerdir. Bu açıdan ilk etapta aileler, bir üst aşamada camia, daha üst aşamada ise ümmet olarak gençlerimizin hareketlenmesi noktasında elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız.” dedi.
“Gençliği ayakta olmayan cemiyet yataktadır”
HÜDA PAR Midyat Gençlik Kolları Başkanı Abdulvahap Aygün de şöyle konuştu: “Yaşadığımız bu çağda İslam`ın emir ve yasaklarına riayet etmek oldukça güçleşmiştir. Bu kötü gidişatı düzeltmek, her zaman olduğu gibi bizlerin yani Müslüman gençlerin görevidir. Bir düşünürün dediği gibi ‘`Gençliği ayakta olmayan cemiyet yataktadır``. Ayakta olan gençlikten amaç, her türlü olaylar ve durumlar karşısında adaletin yanında yer alan, kalbindeki insanla kafasındaki izanı daimi olarak dayanışma halinde bulunduran gençliktir. Yoksa kararsızlık içinde ne yaptığını bilmeden, bilinçsiz, yetersiz, sokaklara dökülen, ideoloji oyuncağı olarak kötü kişi ve zümrelerin kuklası olan gençlik değildir.” (Süleyman Tunç- İLKHA)