• DOLAR 34.433
  • EURO 36.305
  • ALTIN 2849.1
  • ...
İşitme engelli çocukları için yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden Kadri Bozan'ın Beyza (7) ve Muhammed Numan (10) adlı çocukları doğuştan işitme engeline sahip.

Maddi durumu iyi olmayan Bozan, çocuklarına işitme cihazı alabilmek için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım talebinde bulundu.

Çocuklarını zor şartlar altında yetiştirmeye çalıştığını söyleyen Bozan, “koklear implant” ameliyatında takılan işitme cihazı cipleriyle çocuklarının duyabileceğini belirtti.

Bozan, “Çocuklarımın ameliyatını yaptık. Ameliyattan sonra zor şartlarda aldığım işitme cihazı ile duymaya başladılar. Sıkıntılar, cihazın kullanım süresi ve garantisi bittikten sonra başlıyor. Bu sıkıntılar karşısında çaresiz kalmışım. Sadece bir firma tarafından satılan bu cihazın fiyatı 22 bin lira. Cihaz bozulduğunda garanti haricinde servise gönderdiğimizde yüklü fatura çıkıyor. Bu faturayı SGK'ya bildirdiğimizde kendi aldığı karardaki fiyatları uyguluyor. Cihaz değişimi için 22 bin lira lazım, bu bedelin 11 bin 500 lirasını devlet karşılıyor. Geriye kalan 8 bin 500 lirasını ödemiyor. Asgari ücretle çalışan birinin cihaz değişimi yapabilmesi imkânsız.” dedi.

"Kırık cihazı bantla tutturmuş, idare ediyoruz"

Oğlu Muhammed Numan'ın eskiyen cihazının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bozan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir cihazın yıllık gider bedelleri var. Bunların bir kısmını devlet karşılıyor. Mesela cihazın yıllık pil değişim bedeli 800 lira ama devlet 160 lirasını ödüyor. Kira, elektrik, su, doğalgaz ve çocukların eğitim masrafları var. Bu nedenle cihazlar için ayıracak paramız olmuyor. Oğlumun cihazını bu yıl değiştirmem gerekiyor. Yetkili firma ile görüştüm. Firma, cihaz değişimi için bana '11 bin 400 lira vekâlet vereceksin. Geriye kalan farkı ise peşin ya da taksit olarak ödeyeceksin' dedi. Benim maddi imkânım yok. Tek istediğim devletin bu konuya el atmasıdır. Devlet bu sağlık uygulamasını gözden geçirsin. Çocuğumda işitme kaybı var. Cihaz eskidikçe ses duyamıyor, eğitimden geri kalıyor.  Şimdi kırık cihazı bantla tutturmuş, idare ediyoruz.”

Sosyal devlet anlayışına göre, devletin engelli çocukların ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef olduğuna değinen Bozan, “Yeşil kartlı olsaydım aradaki farkı SGK`dan bir üst yazıyla sosyal yardımlaşmaya gönderirdim ve bu farkı kapatırdım. Ama sigortalı olduğum için devlet bu tür yardımları yapmıyor. Ben bu cihazı nasıl yenilerim? Avrupa`da engelli bir çocuğun ameliyatını, cihazını, okul eğitimini devlet karşılıyor. Bu devletin sağlık uygulamalarında çok yanlışları var. Cihaz parçaları karşılığını çok az ödüyor. Devlet olarak bu tür giderleri ailelere yüklediğiniz zaman aileler çocuklarına nasıl gelecek sağlayabilecekler?” şeklinde konuştu.

“Çaresizlik içerisindeyiz, yardım bekliyoruz”

Bozan, son olarak, "Devlet, eğitimle ilgili haftada 3 gün 3 saat rehabilitasyon desteği veriyor.  Onun dışında hiçbir yardım almıyoruz. Ben tek değil, oğlumun okuduğu okulda 200`den fazla işitme engelli yüzde 60 aynı cihazı kullanıyor. Bu aileler de benim gibi mağdur ama durumu iyi olanlar cihazını değiştiriyor. Sıkıntı ve çaresizlik içerisindeyiz, yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel/Emrah Deniz–İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir