Evde Sağlık Hizmetinden Vatandaş Memnun
Şırnak`ın Silopi ilçesinde "Evde Sağlık Hizmeti" ile yatağa bağımlı olan ve kronik hastalar hastaneye gitmek zorunda kalmıyor. Silopi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Hakan Tokur bu uygulama ile sağlık hizmetlerinin hastanın ayağına kadar götürüldüğünü söyledi.
Tüm yurtta olduğu gibi Şırnak il ve ilçelerinde hayata geçirilen "Evde Sağlık Hizmeti" sınırda tanımıyor. Sağlık görevlileri sabah erken saatlerinde bakım aracına binerek en ücra köylere kadar giderek sağlık hizmetini götürüyor.
Yatağa bağımlı annesi Fatma Timuçin`i hastaneye götürmeden sağlık hizmeti aldıklarını anlatan Şemsettin Timuçin uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Timuçin "Nöroloji doktoru hastamızı Batman`a sevk etti. Batman`da 2 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hastamızı normal servise aldık. 4 gün kaldıktan sonra Silopi`ye geri döndük. Doktorun tavsiyesine göre yol yorgunluğu için hastanın Silopi`de hastanede yatırılması gerektiğini söylediler. Bizde araştırdık. Evde Bakım hizmeti verildiğini duyduk. Haftada 1 gün eve gelip tansiyon, şeker gerekli işlemlerin yapılacağını öğrenince müracaatımızı yaptık. Yapılan uygulamadan memnunuz."dedi.
Hasta ve hasta yakınlarının kendilerini sıcak kanlı karşıladıklarını belirten Evde Sağlık Hizmeti aracında görevli Doktor Abdullah Bozhan, uygulamanın vatandaşları sevindirdiğini söyledi. Uygulama hakkında kısa bilgi veren Dr. Bozhan şunları söyledi;
"Evde bakıma muhtaç olan yaşlı, felçli hastalarımızın bakımını yapıyoruz. Hastalarımızın ilk iş olarak aile hekimlerine başvurmaları gerekiyor. Aile hekiminin onayı gereklidir. Hastalarımızı en az haftada bir kez görüyoruz. Hastalarımızın rutin muayenelerini gerçekleştiriyoruz. Gerekli olduğunda hastalarımızı gerekli uzman hekimi alıp gösteriyoruz."
Konu hakkında detaylı bilgi veren Silopi Devlet hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Hakan
Tokur, "Sağlık bakanlığının yürüttüğü bir hizmettir. Evde sağlık hizmetlerindeki amacımız hastanelere ulaşamayan, doktora ulaşamayan hastalarımıza yardımcı olmaktır. Hangi sebeple olursa olsun özellikle hastalık anlamında, bunlar felçli hastalar olabilir, Kronik hastalar olabilir, yerinden kalkamayacak hastalar olabilir. Bunlara ulaşmak için Bakanlığımız tarafından hayata geçirilmiş bir sistemdir. Bu hizmeti doktorlarımız ve bunlara eşlik eden sağlık personelimiz yapıyor.
Evde sağlık hizmetlerinden sorumlu bir doktor arkadaşımız var. Kendisine gelen başvuruları alıyor. Bu başvurular neticesinde uygun bulunan hastalara günlük, haftalık, hastalık durumuna göre ziyaret planları çıkarıyorlar ve hastalara hizmet vermeye gidiyorlar. Eğer kendisinin başka hekim tarafından görülmesini istediği bir hasta varsa ilgili bölüm uzmanını konstitasyona çağırıyor. Uzman ile birlikte evde hastaya sağlık hizmetini götürüyoruz.
Eğer hastanın protez gibi yada başka tıbbi medikal cihazlara ihtiyacı varsa bunları raporlarını hastaneye gelmeden çıkartıyoruz."diye konuştu.
Hizmetten faydalanmak isteyen hastalar için ise Başhekim Tokur şunları söyledi:
"444 0 833 numaralı telefonu arayarak başvuruları yapabiliyorlar. Hastanemize direk kendileri başvuru yapabiliyor. Bir koordinasyon birimimiz var. Aynı zamanda aile hekimlerimizin ve toplu sağlığı merkezi vasıtasıyla ulaşabilirler."
(Emcet Yalçın - İLKHA)