Gemlik Açık Cezaevinde mahkûmlara 28 Şubat uygulaması!
Gemlik Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda mahkûmlara 28 Şubat`ı aratmayan baskıların yapıldığı iddia edildi.
Gemlik Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda mahkûmlara kılık kıyafet ve sakal konusunda baskı yapıldığını iddia eden mahkûm yakınları, her türlü elbisenin serbest olduğunu ancak şalvar giymek ve sakal bırakmanın yasak olduğunu iddia ettiler.
Gemlik Açık Cezaevinde kalan mahkûm yakınlarından edinilen bilgilere göre cezaevi yönetimi mahkûmlara yönelik sakal ve geniş elbise giyme yasağı uyguluyor.
Her türlü elbisenin giyilebildiğini ancak şalvar gibi rahat elbiselerin yasak olduğunu, çeşit çeşit şapka takıldığını ancak takke takmanın yasak olduğunu ileri süren mahkûm yakınları söz konusu uygulamaya sert tepki gösterdi.
Gemlik Açık cezaevinde kalan mahkûmlardan Murat Sarman`ın kardeşi Ferhat Sarman konuyla ilgili yaptığı açıklamada cezaevi yönetiminin abisinin günlük olarak giymek istediği şalvarına sorun çıkardıklarını ve engel olduklarını söyledi.
“Abim sakal bıraktığı için kendisi hakkında tutanak tutuldu”
Cezaevi yönetiminin ağabeyinin sakalına bile müdahale ettiğini aktaran Sarman, “Cezaevi yönetimi abim hakkında şalvar giyip, sakal bıraktığı için tutanak tutmuş. Ve abim bu durumdan o kadar rahatsız oluyor ki o duruma şahit olmayalım diye görüşüne gitmemizi bile istemiyor.” dedi.
Aynı cezaevinde kalan diğer mahkûmların aileleri ile de görüştüğünü dile getiren Sarman, onların da cezaevi yönetiminin bu tutumundan şikâyetçi olduklarını belirtti.
Sarman, cezaevinde kalan diğer mahkûmların kot pantolon giydiklerinde, farklı tarz da sakal bıraktıklarında, kafalarında şapka veya bere türü şeyler olduğunda herhangi bir yaptırımın olmadığını ancak İslami olarak nitelenebilecek kıyafetler giyildiğinde sorun ve sıkıntının oluştuğunu söyledi.
“Yetkililerin konuya el atmalarını istiyorum”
Bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Sarman, başta Başbakanlık olmak üzere Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının konuya el atmasını ve bu adaletsizliği gidermeleri için çağrıda bulundu.
“Biz başka insanların giydikleri kıyafetlerle ilgilenmezken neden bizim inancımızdan ötürü giydiğimiz elbiseler ve sakalımız birilerini rahatsız ediyor?” diye soran Sarman, “Bu her şeyden öte farklı siyasi fikirlere sahip ve ideolojik yaklaşımları olan birilerinin kendi egosunu tatmin etme amaçlıdır.” dedi.
Sakal bırakmak; şalvar, takke ve sarık takmak yasak
Gemlik açık cezaevinde kalan diğer bir mahkûm Bilal Adanur`un abisi Celal Adanur ise yaptığı açıklamada, kardeşiyle görüştüğünü ve sakal bırakma, şalvar, takke ve sarık takma gibi şeylerin kesinlikle yasak olduğunu söylediğini aktardı.
“Kurala uymamaları halinde kapalı cezaevine gönderilmekle tehdit ediliyorlar”
Sakal bırakma veya şalvar giymeleri halinde cezaevi yönetiminin mahkûmları kapalı cezaevlerine göndermekle tehdit ettiğini belirten Adanur, şöyle konuştu:
“Cezaevi başgardiyanı kardeşime demiş ki ‘Eğer cezaevi müdürü seni bu şekilde görürse seni kapalı cezaevine göndeririz` ve kardeşim cezaevinde şapka takan kot veya dar giyinenlere karşı herhangi bir yaptırımın olmadığını ama şalvar türü geniş elbise giyen ve sakal bırakan kişilere yönelik yasak olduğunu, bu kurallara uyulmaması halinde kapalı cezaevine gönderilmekle tehdit edildiklerini söyledi.”
Ziyaretçinin bile takkesini çıkarıyorlar
Kendisinin de kardeşini ziyarete gittiği esnada takkesinin cezaevi yönetimi tarafından çıkarıldığını belirten Adanur, sadece mahkûmların değil dışarıdan gelen ziyaretçilerin bile İslami kıyafetlerine tahammül edilmediğini belirtti.
“Söz konusu yasağı lütfen kaldırın!”
Söz konusu yanlış uygulamanın bir an önce kaldırlması gerektiğini vurgulayan Adanur, “Ben gerek İçişleri Bakanlığına gerek Başbakanlığa gerekse de Cumhurbaşkanlığına bu konuda çağrıda bulunuyor, söz konusu yasağın kaldırılmasını talep ediyorum.” dedi.
Cezaevi Müdürü: Öyle bir şey varsa düzeltilecek
Söz konusu iddia üzerine İLKHA`ya konuşan Gemlik Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürü Hasan Torun, bu konuda özel bir uygulama olmadığını, genel kılık kıyafet için bazı uygulamaların olduğunu söyledi. Cezaevinin gıda üretim bölümünde hijyen için bu tür uygulamanın var olduğunu belirten Torun, bu konuyu tekrar gündeme alıp toplantıda konuşacaklarını varsa öyle bir durumun düzeltileceğini ifade etti. (Zeki Aras –İLKHA)