• DOLAR 35.481
  • EURO 36.455
  • ALTIN 3065.03
  • ...
“Tekli eğitim önemli bir kazanım olacak”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol – Mehmet Tahir Özsoy/ İstanbul

Yeni eğitim paketi ile birlikte okullar tam gün eğitim yapacak. Yapılacak düzenleme ile yabancı dilin daha iyi öğrenilebilmesi için artık 5. Sınıfta Türkçe ve İngilizce dersleri görülecek. Pakette yapılan bir diğer değişiklik ise okul öncesi eğitimin zorunlu olması. Konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Yusuf Sabaz, “Bence alt yapısı henüz hazır değil. Tam gün eğitime geçmeye çalışırken okul öncesini zorunlu kılmak biraz zor olacak.” İfadelerini kullandı.

“2019 YILI İYİ BİR HEDEF İNŞALLAH BAŞARILI OLUR”

Eğitim Bir Sen Küçükçekmece Şube Başkanı Yusuf Sabaz, “Önemli problemlerden biri de ikili eğitimdi. Çünkü öğrenciler ya sabah uykusunu alamadan gelirler ya da akşam karanlıkta güvenli olmayan şartlarda evlerine gitmek zorunda kalırlar. Ama şuanda normal eğitime yani tekli eğitime geçmiş olacak. Eğer ayrıca destekleme kursu isteyen öğrenci olursa buna zaman kalmış olacak. Saat 14.30 gibi dersten çıkan öğrenciler saat 17.00`a kadar ayrıca destekleme kursu da alabilecek. Bunun bir alt yapısı oluşturulmuştu. Bu yıl bile benim çalıştığım ilçede büyük bir kısım tekli yani normal eğitime geçiş yaptılar. 2019 yılı iyi bir hedef inşallah başarılı olur. Çünkü eğitim-öğretim dünyası açısından önemli bir kazanım olacağına inanıyorum.”  şeklinde konuştu.

“ALT YAPISI HENÜZ HAZIR DEĞİL”

Bizde bir takım kararlar alındıktan sonra bazı düzenlemeler yapılıyor diyen Sabaz, “Bir nevi kervan yolda düzeltiliyor. Okul öncesi eğitim de önemli ve etkili bir öğretimdir fakat bunun alt yapısını hem öğretmen olarak hem donanım olarak hazırlamak gerekir. Bence alt yapısı henüz hazır değil. Tam gün eğitime geçmeye çalışırken okul öncesini zorunlu kılmak biraz zor olacak. Zaten şuan itibari ile tam gün eğitim yapan bir anaokulu yoktur devlet okullarında.” dedi.

“MÜFREDATTA ÖĞRENCİ MERKEZLİ BİR DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU”

Eğitimde tek tip eğitime karşı olduğunu savunan Sabaz, “Değişik konseptte okullar var. Değişik konseptte öğrenciler var. Bu öğrencilere ve okullara tek tip bir eğitim modelinin dayatılması asıl yanlış olan konudur. Müfredatların o bölgedeki yerel yöneticilere yani il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bırakılması gerektiği kanaatindeyim. Çok değişiklik olduğu yakınmaları var. Aslında çok değişiklik olmuyor aşamalı bir dönüşüm söz konusudur. Bu dönüşümlerde birçok konuda başarılı gidildiğine inanıyorum. Genel anlamda müfredat öğrenci merkezli bir dönüşüm söz konusu.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENLERİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Öğretmenlerin de yeterli derecede eğitilmesi gerektiğini savunan Sabaz, “Birkaç ay önce Almanya`ya gittik. Bize Almanya`nın en iyi okullarındaki bir akıllı tahta örneği gösterdiler. Gösterdikleri, bizim ortaokullarımızda bulunan akıllı tahtadan daha iyi değildi. Elimizde çok iyi imkânlar olmasına rağmen yeterince değerlendirebilecek eğitime sahip öğretmen kadrosu maalesef yok. Öğretmenlerin yetiştirilmesi adına özel bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu konuda öğretmenlerimizi geliştirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ OLAYI BİR FIRSAT OLABİLİR

Eğitimdeki ruh eksikliğine de değinen Yusuf Sabaz, “Hem öğretmenlerimizde hem de öğrencilerimizde bunu görebiliyoruz. 15 Temmuz olayının bir fırsat olduğu kanaatindeyim. Bu yıl okullar 15 Temmuz formatı ile başladı. Bütün okullarda o konu ile alakalı köşeler oluşturuldu. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

KARMA EĞİTİM 28 ŞUBAT ÜRÜNÜDÜR

Sabaz, “Bir diğer eksikliğimiz ise karma eğitime devam edilmesi. 5 ve 6. sınıftaki pırıl pırıl çocuklar 7 ve 8. sınıfa geçtiklerinde maalesef gözle görülür şekilde düşüş yaşıyorlar. Ergenlik döneminin vermiş olduğu bir takım sorunlar ve karma eğitim yüzünden çocuklarımızı kaybediyoruz.” dedi. Avrupa ülkelerinde yüksek kalitenin elde edildiği okulların tek cinsiyetli okullar olduğunun altını çizen Sabaz, “Bugün Avrupa ve Amerika da en iyi en kaliteli okullar hep tek cins eğitim yapılan okullardır. İngiltere`de yapılan bir araştırmada üniversiteye girme başarısı oranında 50 okulun 49`u tek cinsiyetli yani kız ve erkeklerin ayrı okuduğu okullardır. Bu, 28 Şubat`ın kucağımıza bıraktığı birçok mevzudan birisi. Bugün kaybedilen bir gençlik varsa içi boş bir eğitim sistemini dayatmalarındandır.” şeklinde konuştu.

“YOĞUNLAŞTIRILMIŞ DİL EĞİTİMİ VERİLMESİ GEREKİYOR”

Ülkedeki yabancı dil öğrenme problemine de dikkat çeken Yusuf Sabaz, “İngilizceyi de Arapçayı da öğretemiyoruz. İmam Hatip mezunu bir genç 3 kelime Arapçayı zor konuşuyor. Dil öğretmek yerine nasıl sınıf geçilir. Nasıl sınıfta kalınmaz diye bir anlayışımız var. Şuan da beşinci sınıfta İngilizce ya da Arapça yabancı dil sınıfları açılacak. Yoğunlaştırılmış dil eğitimi verilmesi gerekiyordu bu oldu. 9. Sınıfın da hazırlık sınıfı olması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir