• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
ADANA - Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesinde işadamlarına`Enerji Verimliliği ve Farkındalık` konulu seminer veren TÜMSİAD AR-GE Komisyonu Başkan Yardımcısı Elektrik Mühendisi Sait Çokal, Türkiye`de yapılacak enerji verimliliği çalışmalarıyla, bina sektöründe % 30, sanayi sektöründe % 20, ulaşım sektöründe % 15 olmak üzere, dört Keban Barajı inşa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar TL değerinde enerji tasarruf potansiyeli olduğunu söyledi.
 
Enerji verimliliğine yönelik ilk çalışmaların, petrol krizi ve fiyat artışlarına bağlı olarak sanayileşmiş batı ülkeleri ile Japonya`da başlayarak uygulandığını belirten Çokal, fosil kaynaklarının yakın gelecekte tükeneceği, alternatif enerji kaynaklarının henüz ekonomik olmadığı, artan talep nedeniyle enerji fiyatlarının arttığı, yerli kaynakların yetersizliği nedeniyle ithalata bağımlılığının önlenememesi, ekolojik dengenin alarm vermesi ve küresel ısınmanın altını çizdi.
 
Cari açığın büyük bir bölümünün enerji üretim santrallerinin hammaddesi olan doğalgaz tüketiminden kaynaklandığını belirten Çokal, "Yapılacak enerji verimliliği çalışmalarıyla dışa bağımlılığımız ve küresel ısınma azalacaktır" şeklinde konuştu.
 
TEİAŞ 2010 yılı verilerine göre kurulu gücün önceki yıla göre %10,6 artışla yaklaşık 50.000 MW`a ulaştığını yıllık enerji tüketimimizin 210 milyar kWh ile dünyadaki yıllık enerji tüketimi artış oranının 2 katı olduğuna dikkat çeken Çokal, aynı performansın enerji verimliliği ile ilgili çalışmalarda da gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Yılda 1 Milyar Dolar Tasarruf
Meskenlerde 5+2 tarifesine geçilerek yüzde on tasarruf sağlanabileceğini de belirten Çokal, Türkiye`de yaklaşık 22 milyon mesken abonesinin bulunduğu, mesken tüketiminin toplam tüketimde % 23 olduğunu ve yıllık enerji tüketimi yaklaşık 210 milyar kWh olduğunu söyleyerek, "Buda yılda 1 milyar TL tasarruf demektir" dedi.
 
Seminerde önerilerde de bulunan Çokal, Sanayi, ticarethane vs abonelerinde yıllık 30.000 kWh (aylık yaklaşık 800 TL elektrik faturası) tüketimin üzerinde olan abonelerin serbest tüketici olarak TEDAŞ dışında lisanslı toptan satış veya üretim şirketlerinden ucuz enerji nakledebileceklerini belirtti. Yakın bir zamanda ise mesken abonelerinin de tedarikçisini seçerek ucuz enerji kullanabileceklerini belirten Çokal özellikle meskenlerde elektrikli ev aletlerin de stand by modunda (bekleme modu`nda) bırakmamalarını tavsiye etti.
 
Geleceğin Enerjisi Tasarruf
Enerji talebinin 2023 yılında 450 milyar kWh ile 2 katına ulaşacağını, kurulu gücümüzün 2002 yılına göre % 61 arttığını, enerji sektörüne son 9 yılda 25 milyar dolar yatırım yapıldığı, son 9 yılda 321 adet üretim santrali devreye alındığını ve o ana kadar sadece 300 üretim santralinin olduğunu, enerjinin % 71`inin ithal edildiğini ve dışa bağımlı olduğunu ifade etti.
 
Ayhan Kaya-İLKHA