• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Bitlis'te ceviz hasadı çiftçinin yüzünü güldürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis yöresinde kendine has büyüklüğü ve lezzetiyle bilinen cevizin hasadı başladı. Yöredeki üreticiler bu yılki hasattan memnun olduklarını söyledi.

Bu yılki verimin geçen yıllara nazaran daha iyi olduğunu ifade eden ceviz yetiştiricilerinin en büyük endişeleri ise dışarıdan ithal edilecek cevizlerin kendilerini olumsuz etkileyecek olması. Henüz silkeleme hasadına yeni başladıklarını ifade eden ceviz üreticilerinden Ahmet Tontaş,  Yılın ilk ceviz silkeleme hasadına başladıklarını söyledi.

Çiftçi ceviz veriminden memnun

2014 yılının Mart ayında ceviz başta olmak üzere meyvelere vurulan don nedeniyle her geçen yıl verimin düştüğünü hatırlatan Tontaş, bu yılki verimin geçen yıllara nazaran daha iyi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Geçen yıl ürettiğimiz cevizler tüketimi karşılayamadığı için fiyatlar baya yüksekti. Fakat bu yıl iyi bir verim bekliyoruz. Geçen yıllara nazaran verimde bir artış vardır. Var olan bu artış talebi karşılayacak düzeyde değildir. Fakat verim bizleri de memnun ediyor. Çünkü geçim kaynağımız budur.  Bitlis’te yetişen cevizler tadıyla, tanesiyle, içerdiği vitamin ve minarelerle kendisini kanıtlamış durumdadır. İnşallah bu yıl beklediğimiz verimi alacağız.” dedi.

En büyük sorunları ise dışardan ithal edilen ceviz olduğunu dile getiren Tontaş, “Çünkü dışarıdan ithal edilen cevizlerin içerisinde bulunan vitamin değeri çok düşüktür. Vitamin değeri düşük olan bu ithal cevizler piyasada tüketiliyor. İthal ceviz nedeniyle bizler cevizlerimizi ucuz bir fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Oysaki Bitlis cevizi daha lezzetlidir. Ama ithal ceviz kadar gösterişli değildir. Bizlerde emek veriyoruz. Bugün çok yüksek ağaçlarda ceviz silkelemek büyük tehlike arz ediyor. Her şeye rağmen bu yılki verimden memnunuz. Fiyatlar bu yıl 10 ile 20 TL arasında değişebileceğini tahmin ediyorum.” diye konuştu.

Cevizin başlıca faydaları

Uzmanlar tarafından günde 3-5 adet tüketilmesi önerilen cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Verem ve diyabet hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu bilinen cevizin meyvesi, yaprakları ve kabuğu ilaç yapımında kullanılıyor.

Kandaki zararlı kolesterolün birikmemesini sağlayan ceviz, yüksek kolesterollü düşürür. Mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın tedavisini hızlandırıyor. İçeriğindeki, A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra, gümüş iyonu bulunduran tek meyve olarak biliniyor. Cevizin ayrıca beyin sağlığı ile zekâ üzerinde çok faydasının olduğu uzmanlarca dile getiriliyor.(Şükrü Tontaş- İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir