• DOLAR 32.585
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2460.319
  • ...
`Namazında gevşek davranan bir baba çocuğuna nasıl örnek olabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekim ayını ‘Namaz ayı` ilan eden Kur`an Nesli Platformu, bu kapsamda Van`da 6-10 yaş arası çocuklara yönelik “Gözümün Nuru Namaz” etkinlikleri çerçevesinde namazı sevdirme ve öğretme programı düzenledi.

Kur`an Nesli Platformu Van İl Koordinatörlüğü, bu yıl Ekim ayında ilkini gerçekleştirdiği “Gözümün Nuru Namaz” temalı programı birinci kategoride yetişkin erkekler, ikinci kategoride bayan ve çocuklar olmak üzere, iki kategoride gerçekleştirdi.

İpekyolu Merkez İmam Hatip Lisesi konferans salonunda yetişkin erkeklere yönelik program Kur`an tilavetiyle başladı. Ardından Grup Rahmet sanatçılarının seslendirdiği Kürtçe-Türkçe ilahilerle devam etti.

Kur`an Nesli Platformu Van İl Koordinatörlüğünce düzenlenen etkinlikte konuşan Levent Dalgın, “Bazı ebeveynler namaz kıldıkları halde nasıl olsa çocuğum bir şekilde öğrenir, camiye gider öğrenir ve bunun üzerinde çok da durmuyorlar. Hâlbuki Allah`u Teâlâ Kitab-ı Mübînde Peygamberimize (sav) bile uyarıyor. Allah`u Teâlâ ‘Ehline, ailene namazı emret` şeklinde Efendimize emrediyor. Medine İslam devleti değil miydi? Beş vakit camilerde ezanlar okunmuyor muydu? O çocuk namaz ortamında büyüyor muydu? Buna rağmen Allah`u Teâlâ kâinatın efendisine namazı ehline emret şeklinde buyuruyordu. Hal böyleyken ahir zaman ümmeti olan bizler; çocuklarımızı, kardeşlerimizi, yeğenlerimizi, ehlimizi meşgul eden çokça olumsuzluklar varken bu çağda, bizler nasıl olur da bu konuda gafil davranabiliriz.” dedi.

“Namazında gevşek davranan bir baba, çocuğuna nasıl ciddi olmasını emredebilir”

Babaların çocuklarına örnek olmak için öncelikle kendilerinin namazlarını aksatmadan kılması gerektiği uyarısında bulunan Dalgın, “Bu anlamda bizler yapmadığımız bir hususu nasıl emredebiliriz. Ve yahut yapmadığımız bir hususu emrettiğimiz zaman ne kadar tesirli olabilir ki? Bizler namazda ciddi olduğumuz zaman muhakkak bizi taklit eden çocuklarımız da bizim gibi olacaktır. Bugün namazında gevşek davranan bir baba, çocuğuna nasıl ciddi olmasını emredebilir? Ama düşünün ki eve geldiğiniz zaman çocuğunuza örnek olmak için ‘acele abdest almam lazım, yavrum çabuk seccadeyi ser` gibi şeyler söylediğiniz zaman çocuğunuza dolaylı olarak namazı öğretmiş oluyorsunuz. Bu şekilde çocuğunuz namazın ciddi bir şey olduğunu anlayacaktır. Çocuk ‘benim babam geldi, dinlenmeden, çayını içmeden, oturmadan hemen namaz kıldı` şeklinde namazın ne kadar ciddi bir amel olduğunu anlayacaktır ya da ezan okunmadan çocuğunuzla camiye gittiğiniz zaman zaten çocuk cami kültürüyle, mescit gölgesinde büyüdüğü zaman birçok meseleyi de aşmış olacaktır.” diye konuştu.

“Namaz devamlılık gerektiren bir ibadettir”

Namazın ömür boyu devamlılık gerektiren bir ibadet olduğunu vurgulayan Dalgın, “Namaz devamlılık gerektiren belki zor bir ibadettir. Üstad Bediüzzaman şöyle veriyor; ‘nasıl ki vücudumuzun yemeğe, içmeye, nefes alıp, vermeye ihtiyacı var ise aynı şekilde ruhumuzun da günde 5 vakit namaza ihtiyacı vardır.` İşte bundan dolayı Allah-u Teâlâ namazı bizlere emretmiştir.” şeklinde konuştu.

“Namazı öğretirken namazı sevdirmek lazımdır”

Namazı sevdirerek öğretilmesi gerektiğini belirten Dalgın, namazı sevdirmeden zorlamak çocukları namazdan soğutabildiğini ve ailelerin de bu hususa dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Dalgın, “Namazı ikna edip sevdirmek en temel düsturumuzdur. Namazı öğretirken namazı sevdirmek lazımdır. Allah`ın azabından ziyade çocuklarınıza ‘namaz kılanı Allah sever` şeklinde Allah`ın rahmetini hatırlatmak gerekiyor. Sevdirmeden ve anlatmadan çocukları namaza zorlamak, namaz kılmalarını mecburi tutmak onları namazdan soğutabilir ve buna dikkat etmek gerekiyor. Ama artık siz gerekli eğitimi terbiyeyi verdikten sonra çocuk namazında gevşek davranıyor ise işte siz o noktada ciddi olacaksınız. En iyi öğretmen örnek olmaktır. Sözde yapmak var, bir de fiili olarak yapma var. Çocuklar sizin namaza gösterdiğiniz saygı ve sevgiyi zaten öğrenirler. Namazı ilgi çekecek hale getirerek, çocukların sevgi dolu merak etmelerini sağlamak gerekmektedir. Bunu gerek kitaplarla gerekse eğitici oyunlarla, eğitici çizgi filmlerle veya çocuklarla bunu evde eğlenceli bir hale getirerek onların tertemiz ruhlarına namazı aşılamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Program, Ömer Boğukşayan`ın şiir dinletisinin ardından, Ömer Faruk Arslan`ın okuduğu dua ile son buldu.

Ayrıca kadınlar ve çocuklara yönelik de “Gözümün Nuru Namaz” temalı etkinlik düzenledi. Yoğun bir katılımın gözlendiği etkinliğe konuşmacı olarak katılan Neşe Uçak, namazın İslam dinindeki önemi hakkında bir konuşma yaptı.

“İbadetlerin özü ihlastır”

Uçak, “Bizler ne için namaz kılarız? Bunların en önemlisi kul olduğumuz ve bunun bilincinde olmamızla namaz kılarız. İkinci bir husus olarak da namazı Allah bize emrettiği için kılarız. Bilindiği üzere ibadetlerin özü ihlastır. Her ne kadar biz Allah`ı görmüyorsak da Allah bizi görüyor. Kul, bu düşünceyle ibadet ederse, kendisini bütün kötülüklerden uzak tutacaktır. Kul namazı sadece Allah emrettiği için kılar.” diye belirtti.

Yapılan konuşmanın ardından çocuklara verilen 15 günlük namaz eğitimi dolayısıyla, minikler platformda saf tutarak, iki rekât namaz kıldı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir