Sosyal Hizmet Merkezlerinin görevleri
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerinin birçok görevi ve çalışması bulunuyor. İşte Sosyal Hizmet Merkezlerinin görevleri ve çalışmaları...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Merkezi çalışmaları hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Siverek Sosyal Hizmet Müdürü Mustafa Karadağlı, Sosyal Hizmet Merkezlerinin görevleri hakkında bilgi verdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Merkezi çalışmaları ile ilgili Siverek Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Karadağlı ile yaptığımız röportaj.
Sosyal Hizmet Merkezinin amacı nedir?
Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan birimleri ile dezavantajlı (Yoksullar, evsizler, yaşlı ve engelliler, göçmenler, şiddet mağduru kadın veya çocuklar, sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar, bağımlılar, sorunlu veya parçalanmış aileler vs.) olan birey veya gurupların toplumsal yaşamdan kopmamasını, verdiği eğitimler ile sağlıklı bir toplum için sağlıklı aile ve nesillerin yetişmesini amaçlamaktadır.
Kimler sosyal hizmetten faydalanabilir?
Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak toplumsal yaşamda güçlük çeken, ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayamayan her vatandaş Sosyal Hizmetten faydalanabilir.
Müdürlüğünüzde hangi birimler bulunmaktadır?
Başvuru Tespit ve İzleme Birimi, Uygulama Birimi, Eğitim ve Danışmanlık Birimi, Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi olmak üzere dört ana birimden oluşmaktadır.
Müdürlüğünüzde ne tür destekler sunulmaktadır?
Müdürlüğümüz başta özel gereksinim gurupları olmak üzere her vatandaşa hizmet modelleri ile hitap etmekte ve hizmet sunmaktadır. Müdürlüğümüz kapsamında bulunan Uygulama Birimimiz Başvuru Tespit ve İzleme Birimi tarafından başvurusu alınan veya sahada tespit edilen ailelere ihtiyaç duyduğu hizmet modeline uygun olarak çalışmalar yürütmektedir. Yapılan incelemelerde özel gereksinim guruplarında olan vatandaşlarımıza ihtiyaçları dâhilinde;
Sosyal ve Ekonomik Destek, Engelli-Yaşlı Evde Bakım Hizmeti, Kurum Bakımı, Eğitim ve Danışmanlık, Aile Danışmanlığı, Rehberlik, Doğum Yardımı Hizmeti, Şehit Yakınları ve Gazi Hakları, Kadın Hizmetleri ve Çocuk Hizmetleri (Korunmaya Muhtaç Çocuk KMÇ-Suça Sürüklenen Çocuk SSÇ) konularında hizmet sunulmaktadır.
Sosyal ve ekonomik destek hizmetinden kimler yararlanabilir?
Müdürlüğümüzün Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti çocuk endeksli olup yönetmelik gereği Dezavantajlı konumda olan, yaşadığı mahallin yaşam şartları itibari ile kendisinin, eşinin veya çocuklarının bakım ve ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamakta güçlük çeken bakım ve korunmaya muhtaç statüsünde olan çocukların aileleri yararlanmaktadır.
İlçemizde sosyal ve ekonomik destekten yararlanan aile sayısı ne kadardır?
Müdürlüğümüzün Hizmet sınırları içerisinde bulunan Hilvan ve Siverek ilçemizde yaklaşık 750 çocuğumuz Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlanmaktadır.
Engelli- yaşlı evde bakım hizmetinden kimler faydalanabilir?
Müdürlüğümüzün Engelli Evde Bakım Hizmetinden Sağlık Kurulu Heyet Raporu en az % 50 ağır engelli olan ve asgari düzeyde bakım ve ihtiyaçlarını karşılayamayan, ihtiyaçlarının karşılanmasında başka birinin desteğine ihtiyaç duyan engelli ve yaşlı vatandaşlarımız faydalanmaktadır.
İlçemizde engelli- yaşlı evde bakım hizmetinden yararlanan aile sayısı ne kadardır?
Müdürlüğümüzün Hizmet sınırları içerisinde bulunan Siverek İlçemizde Engelli evde Bakım Hizmetinden yaklaşık 1770 aile, Hilvan İlçemizde ise Evde Bakım Hizmetimizden yaklaşık 430 aile faydalanmaktadır.
Kurum bakımından kimler faydalanmaktadır?
Müdürlüğümüzün bu hizmetinden bakım ve ihtiyaçlarını karşılayamayan, korunmaya muhtaç statüsünde olan, yaşamlarını asgari düzeyde idame ettirmekte güçlük çeken kişiler yararlanmaktadır.
Eğitim ve Danışmanlık Birimi ne tür hizmet sunar ve kimler bu hizmetten faydalanabilir?
Müdürlüğümüzün Eğitim ve Danışmanlık Birimi ilçemizde başta dezavantajlı aileler olmak üzere ihtiyaç duyan bütün vatandaşlarımıza eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz;
Evlilik öncesi eğitim, Aile İçi İletişim, Aile içi Şiddetin engellenmesi eğitimi, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi, Yaşlı ve Engelli Bakımı Eğitimi, Madde Bağımlılığı Eğitimi, Anne Çocuk sağlığı ve Beslenme Eğitimi, Hijyen ve Temizlik, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk istismarı Bebek Ölümlerinin Önlenmesine Yönelik Farkındalık Eğitimi konuları başta olmak üzere 967 aileye eğitim sunmuştur.
Aile danışmanlığı hizmeti nedir bu hizmetten kimler faydalanabilir?
Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan aile danışmanları ilişkiler açısından sorunları olan insanların evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklara ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olmaktadır.
Şehit yakınları ve gazilere hizmet birimi ne tür hizmet sunmaktadır?
Müdürlüğümüzün Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi Mevzuat çerçevesinde; Şehit Yakınları ve Gazilerin istihdamına yönelik, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin toplumsal ve ekonomik haklarına yönelik, Gazilerin toplumsal yaşama adaptasyonunun sağlanmasına yönelik, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin istek ve şikâyetlerine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca Birimimiz aile ziyaretleri gerçekleştirerek Şehit Yakınları ve Gazilerimiz ile iletişim ve dayanışmayı güçlendirici çalışmalar yürütmektedir.
Müdürlüğünüz kadın Hizmetleri ile ilgili olarak ne tür çalışmalar yürütmektedir?
Bakanlığımız başta olmak üzere İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüz toplumsal yaşamın mimarı olan kadına ayrı bir önem vermektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz ilçemizde bulunan Aile Destek Merkezleri ile iletişim içerisinde bulunarak aile destek merkezinde eğitim gören kadınlarımız ve Müdürlüğümüz tarafından ekonomik destek sunulan kadınlarımıza çeşitli konularda eğitimler vererek özelikle sağlıklı nesiller için sağlıklı ailelerin yetişmesini sağlamaya çalışmaktadır. Ayrıca Müdürlüğümüz yaptığı çalışmalar ile kadınlarımızın şiddete uğraması, şiddetin türü fark etmeksizin mağdur olan kadınlarımızın haklarının savunulmasını amaçlayarak kadınlarımızın toplumsal yaşamın dışına itilmesini engellemektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Kadın Sığınma Evi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Kuruluşları ile kadınlarımıza hizmetler sunmaktadır.
Korunma muhtaç ve suça sürüklenen çocuk statüsünde olan çocuklar için yapılan çalışmalar nelerdir?
Müdürlüğümüz tarafından bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde Korunmaya Muhtaç Çocuk Statüsüne düşecek olan çocuklarımız bakım ve koruma altına alınmadan ailesi yanında desteklenerek yapılan koruyucu ve önleyici çalışmalar ile çocuklarımızın dezavantajlı duruma düşmesi engellenmektedir. Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından suça sürüklenen çocuklarımızın toplumsal yaşamdan kopmasının engellenmesi ve eğitimlerinin sağlanması amacı ile danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Doğum yardımı hizmetinden kimler yararlanabilir?
Müdürlüğümüz tarafından sunulan doğum yardımından 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında doğan çocuklar bir sefere mahsus olarak yararlanabilmektedir. Bu dönemde çocukları doğan ailelerimizin ilk çocuğu ise 300 TL, ikinci çocuğu ise 400 TL, üçüncü ve/veya daha fazla ise 600 TL tek seferlik Ekonomik destek sunulmaktadır.
Toplumsal bir problemde vatandaşlarımız sizlere ulaşmak için nerelere başvurabilir ?
Toplumsal bir problem ile karşılaşılması durumunda vatandaşlarımız Müdürlüğümüzün dahili numaralarını biliyorlar ise telefon ile başvurmaları yeterlidir. Eğer vatandaşlarımız dahili numaramıza ulaşamıyor ise bakanlığımızın vatandaşlarımız içi 7/24 hizmet sunduğu ALO 183 Sosyal Destek hattına ihbarda bulunmaları yeterlidir.
Sosyal hizmet nedir ne değildir?
Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüz özellikle verdiğimiz eğitimlerde ve yaptığımız tüm çalışmalarda belirttiğimiz gibi salt ekonomik desteğe indirgenmeyecek düzeyde kapsamlı bir hizmet merkezidir. Bu anlamda vatandaşlarımıza sadece ekonomik destek sunulmamakta ayrıca sosyal ve eğitsel çalışmalar ile vatandaşlarımızın ve çocuklarının toplumsal yaşamdan kopması engellenmekte ve ailelerimize sunduğumuz hizmetler ile kendi kendilerine yetebilecek düzeye gelmeleri amaçlanmaktadır.
Sosyal Hizmet Merkezi ayni yardımların( Kömür, gıda, kira, vs.) sunulduğu bir hizmet merkezi değildir. Sosyal Hizmet Merkezi Bir Sağlık Kuruluşu Değildir. Sosyal Hizmet İş bulma Kurumu değildir. Sosyal Hizmet merkezinde sunulan ekonomik destek maaş niteliği taşımaz ve ülkenin bütçe gelirine göre devamlılığı sağlanmakta veya sonlanabilmektedir. Bundan dolayı ekonomik destek sunulan vatandaşların sunulan ekonomik desteği bir maaş olarak algılamamaları, koşullarının iyileşmesi ve kendi kendine yetebilmelerinin sağlanması halinde sunulan ekonomik desteğin sonlana bileceğini kavramaları gerekmektedir. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)