• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Sünnet Oruçlar Hangileridir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oruçların en faziletlisi ramazan orucudur. Zira ramazan orucu farz, bunun dışında kalanlar ise ya nezir ya kefaret ya da nafile oruçlardır. Farz olan ibadetler daima sünnet olanlardan daha faziletlidir. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)`ın daima tuttuğu ve ümmetini de tutmaya teşvik ettiği nafile oruçlar şunlardır;

1-) Şevval Orucu: Ramazan ayından sonra Şevval ayı içerisinde altı gün oruç tutmak sünnettir. Ebu Eyyûb El Ensârî (radiyallahu anh)`dan rivayet edildiğine göre Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur:

Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)

Şevval orucu ramazan bayramının ilk günü dışında, geriye kalan tüm günlerde tutulabilir. 

2-) Aşure Orucu: Aişe validemiz şöyle der:

Cahiliye devrinde Kureyş, aşûre gününde oruç tutardı. Hicretten önce Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) de aşure orucu tutardı. Medine`ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti; ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre günü orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı. (Buhârî)

Hicri ayların birincisi olan Muharrem`in onuncu gününe aşure denir. Bu günde oruç sünnettir. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)`dan rivayetle Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu:

Ramazan orucundan sonra orucun en faziletlisi, Allah`ın ayı olan Muharrem ayı orucudur. (Müslim)

Aynı şekilde Muharrem ayının dokuzuncu gününde oruç tutmakta sünnettir. Abdullah ibni Abbas (radiyallahu anhuma) derki:

Rasulullah (aleyhissalatu vesselam), aşure günü oruç tutup bize de oruç tutmamızı emrettiği zaman sahabeler kendisine: “Ya Rasulallah! Bu gün, Yahudilerle Hristiyanların tazim ettikleri bir gündür! Dediler. Bunun üzerine Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: “Öyleyse biz de gelecek sene (Muharrem`in) dokuzunda oruç tutarız!” Abdullah ibni Abbas (radiyallahu anhuma) şöyle dedi: “Fakat ertesi yıl gelmeden Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) vefat etti. (Müslim)

3-) Arefe Günü Orucu: Hac ayı olan Zilhicce`nin ilk on gününü ibadetle geçirmenin Allah katındaki mükâfatı büyüktür. Bu günlerin fazileti diğer günlere oranda daha fazladır.  Allah (cc) Kuran`ı Kerim`de Zilhicce ayının ilk on gününe yemin ederek bu günlerin faziletini belirtmiştir. Aynı şekilde sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) bu günlerde yapılan ibadetlerin diğer günlere oranda daha fazla mükâfatlandırılacağına işaret etmiştir. (Bezzâr, İbnu Hibbân)

Zilhicce ayının dokuzuncu günü yani bayramdan bir gün öncesine Arefe denir. Bu günde oruç tutmak, önceki ve sonraki senenin günahlarına kefarettir. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) derki:

Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah`tan ümit ediyorum. (Tirmizî)

Arefe günü oruç tutmak hacı olmayanlar için sünnettir. Hacı olanların bu günde oruç tutması sünnet değildir. Zira Sevgili peygamberimiz hac için Mekke`deyken Arefe günü kendisine ikram edilen sütü geri çevirmedi. (Müslim) Hacılar, hac görevlerini daha iyi yapmaları için oruç tutmamaları daha faziletlidir.

4-) Pazartesi ve Perşembe Oruçları: Bu iki günde oruç tutmak büyük sevaptır. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyuruyor:

Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım. (Tirmizî)

5-) Eyyâm-i Biyz Oruçları: Hicri ayların 13, 14 ve 15. Günlerine eyyâm-i biyz denir. Bu günlerde oruç tutmanın faziletiyle ilgili islam âlimleri arasında ihtilaf yoktur. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) derki:

"Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bana üç şeyi tavsiye etti; her ayda üç gün oruç tutmak, iki rekât kuşluk namazı kılmak ve yatmadan önce vitir namazını kılmak." (Tirmizî)

fetvakurulu.com

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir