Van'da turizm ve otelcilik canlılığını yitirdi
Son iki yıldır bölgede yaşanan şiddet olayları Van turizmini olumsuz etkiledi. Turizm ve tarih kenti olan Van'da şu ana kadar 25'e yakın otel el değiştirdi.
Bölgede yaşanan PKK saldırılarıyla birlikte Van’da son iki ayda meydana gelen bombalı araç saldırıları kentteki İran pazarını da bitirme noktasına getirdi. Şu ana kadar 25’e yakın otel el değiştirirken kimi işletmeciler de otelini satılığa çıkardı.
Özellikle Kurban Bayramı’nın birinci gününde yapılan bombalı saldırıda yaralanan 57 kişiden 4’ünün İran uyruklu olması, turistlerin endişesini daha da arttırdı.
Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van’da gerçekleştirilen bombalı saldırıdan önce doluluk oranı yüzde 80’nin üstünde olan otellerin, yüzde 20’ye düştüğünü belirterek, olumsuz gidişattan sonra da 25’e yakın otelin de el değiştirdiğini söyledi.
“Bombanın patladığı ilk günden sonra konuklar geri gitmeye başladı”
Kentte yaşanan bombalı araç saldırısında otellerin doluluk oranı hakkında bilgi veren Özgökçe, “Kurban Bayramı, bomba eylemi gibi üzücü bir olayla başladı. Ondan önceki görüşmelerimizde otelcilerimiz doluluğun yüzde 80-100 oranında olduğunu söylediler. En kötü otel yüzde 80 doluluk oranındaydı. Bombanın patladığı ilk günden sonra konuklar geri gitmeye başladı ve ikinci gün birkaç otelci aradı. Yüzde 20-25 doluluk oranına düştüklerini, bu konuda ne yapacaklarını söylediler. Bizlerde olayın daha sıcak olduğunu, kendilerinin biraz beklemesini istedik. Bunlarla birlikte İran’dan yoğun telefon aldık. Bizi arayanlar, ‘Başkan Van’da bomba patlamış, durum nedir?’ şeklinde sordu. Bizde üzülerek, ‘Bomba patladı ama herhangi bir sıkıntı yok, hayat devam ediyor’ dedik. Neticede terör terördür, dünyanın her yerinde de olabiliyor. Paris’te de olabiliyor, Amerika’da da olabiliyor. Terörün her şekli kötüdür, bizler şiddetle kınıyoruz. Ayrıca ilimizde ve bölgemizde yaşanan olayları da şiddetle kınıyoruz.” dedi.
“İran pazarı yüzde 70 geriledi”
Sanayi, tarım ve hayvancılıktan sonra, turizm de yüzde 70 oranında gerilediğine dikkat çeken Özgökçe, “Bölgemizde tarım, hayvancılık, sanayi bitme aşamasındadır. Bu yüzden insanlarımızın tek geçim kaynağı İran pazarıdır. Gidişat böyle devam ederse İran pazarı da bitecek ki bitme aşamasına geldi. Çünkü bizim elimizdeki verilere göre, 2015 Haziran, Temmuz öncesi İran pazarı yüzde 100 doluluktan, yüzde 20-30’lara düştü. Bu da İran pazarının yüzde 70 gerilemeye gittiğini anlamını çıkarmaktadır.” diye konuştu.
“25 civarında otel el değiştirdi”
Bir yıl içinde 25’e yakın otelin el değiştirdiğini açıklayan Özgökçe, “Geçen yıldan şu ana kadar, 25 civarında otel el değiştirdi. Bu anlamda satılan da oldu, çalıştıranların bir bölümü de el değiştirdi. İşletme sahibi kiraya vermiştir. Kiracı arkadaşımız çalıştıramadığı için bıraktı. Bu sefer otel sahibi oteli başkasına verdi. Hem satılan hem el değiştirilen 25 civarında otelimiz var. Türkiye’deki kara bulutların başlamasıyla birlikte bölgemizde bundan etkilendi.” diye belirtti.
“Kötü gidişattan dolayı İran’a gitme kararı aldık”
Kötü gidişattan dolayı oluşturdukları 20 kişilik heyet ile İran’a bir çıkarma yapacaklarını belirten Özgökçe, son olarak şunları kaydetti:
“Kötü gidişatla ilgili bir yönetim kurulu toplantısı yaptık. Arkadaşlarımızla İran’a gitme kararı aldık. Önümüzdeki ayın ilk haftası ve yahut ikinci haftası iyi bir heyet hazırlayıp İran’a çıkarma yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca Van’da yapacağımız fuarımız 5 Kasım’a ertelendi. Bizlerde İran’a gidip oradaki meslektaşlarımıza fuarın ertelenmesiyle ilgili bilgi verip, onları davet edeceğiz. Bombalı saldırıdan sonra İran İslam Cumhuriyeti fuara gelecek arkadaşlarımıza ‘Türkiye’ye gitmeyin’ diye yazılı bir beyan göndermişti. Bizde bu yüzden önümüzdeki günlerde 20 kişilik bir heyetle çıkartma yapmayı düşünüyoruz.” (Yılmaz Sönmez- İLKHA)