• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
'Bağbozumu' mevsimi devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yetiştirilen üzüm hasadının başlaması ile birlikte 'bağbozumu' adı da verilen bu süreçte toplanan üzümler, yaş ve kuru üzüm olarak tüketildiği gibi pekmez, kesme, pestil ve sucuk olarak ta işlenerek tüketilmeye hazırlanıyor.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle Oğuzeli ilçesine bağlı köy ve mezralarda hummalı bir çalışma başlarken, bağbozumunda son aşamaya gelindi. Toplanan üzümlerin şiresinden özellikle kış mevsiminde bol bol yenilen pestil, pekmez, cevizli ve fıstıklı sucuk yapılmaya başlandı.

Oğuzeli'nin başlıca tarım ürünlerinden olan üzüm çiftçiler tarafından toplanıp işleniyor. Her aşamasında çiftçilerin alın teri, özverisi ve göz nuru olan şire mevsimi başladı.

İnsan gücüyle ezilen üzümlerden elde edilen şire daha sonra büyük kazanlarda kaynatılıp bezler üzerine serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor. Kuru üzüm, bastık, sucuk, dilme, tarhana ve pekmez olarak hazırlanan şire ürünleri özellikle kış ayları için hazırlanıyor.

Ağustos ayının sonunda başlayıp Eylül ayında da devam eden 'bağbozumu' mevsiminde elde edilen ürünleri vatandaşlar, kış aylarında kendileri veya misafirlerine ikram ederek tüketiyor.

Kış aylarında insan vücudunu sıcak tutan cevizli sucuk, muska ve pestil gibi şire türlerine halkın büyük ilgi gösterdiğini belirten çiftçiler, bir haftadır başlayan bağbozumu mevsimi ile birlikte özellikle üzüm ile yapılan şire türlerinin kendileri içinde önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getirdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir