• DOLAR 35.519
  • EURO 36.624
  • ALTIN 3054.77
  • ...
‘Toplu Sözleşme Yasası`nın Ayrıntıları Netleşti.
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anayasa değişikliği çerçevesinde hazırlanan ve kamuoyunda ‘Toplu Sözleşme Yasası’ olarak bilinen, “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” ile milyonlarca memura bir çok özlük hakkını pazarlık masasına getirme imkanı sağlanıyor.
 
Hazırlanan tasarıyla, memur maaş artışlarının dışında, diğer özlük ve sosyal haklarının da toplu sözleşme masasında belirlenmesi öngörüldü. Tasarıya göre, toplu sözleşme görüşmeleri en geç 10 gün içinde tamamlanacak. Bu süre, en fazla 5 gün daha uzatılabilecek.
 
Tasarıya göre, maaş artışlarının yanı sıra, tazminatlar, ek ödemeler, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, doğum ve ölüm yardımı ile aile yardımı, tedavi yardımı, cenaze giderleri ve yiyecek-giyecek yardımları gibi 12 ayrı sosyal hak, toplu sözleşme ile belirlenecek.
 
Söz konusu artışlar, iki yıllık olacak ve emeklilerde de baz alınacak. Böylece memurlar emekli olurken daha yüksek tutarda tazminat alabilecekler.
 
BELEDİYELERE ZAM SINIRLAMASI
Tasarıyla, iki ayrı sözleşme yapılması öngörülüyor. Buna göre kamuda çalışan memur ve memur emeklilerinin maaşlarının genel toplu sözleşme ile belediyelerdeki çalışanların maaşlarını da hizmet kolu sözleşmeleri ile belirlenecek.
İş kolu sözleşmelerinde tespit edilecek zam, toplu sözleşme oranlarını geçemeyecek. 2011 yılında yapılan toplu sözleşmelerde yüksek oranda zam alanların ücretleri ise toplu sözleşme oranlarını yetişinceye kadar dondurulacak.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir