Mardin turizmi can çekişiyor: 16 otel kapandı
Bölgede yaşanan şiddet olayları Mardin turizmini bitirdi. Tarihi kentte şu ana kadar onlarca otel kapandı, yüzlerce kişi işsiz kaldı.
2014 yılında yaşanan 6-8 Ekim olaylarında büyük bir darbe alan Mardin turizmi, çukur siyasetiyle bitme noktasına geldi. Tarihi kentte şu ana kadar onlarca otel kapandı, yüzlerce kişi işsiz kaldı.
“16 otel kapandı, 600 kişi işten çıkartıldı”
Şiddet olaylarının turizme olan etkisini İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, sadece Mardin’de 16 otelin kapandığını ve 600’ü aşkın kişinin de işsiz kaldığını söyledi.
Mardin turizmi 2 yıldır sıkıntılı günler yaşıyor
Mardin turizminin 6-7 Ekim Kobani bahaneli eylemlerinden beri sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Güngör, yaklaşık 2 yıldır büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Güngör, “Şu ana kadar 16 otelimiz kapandı, geriye kalan otellerimiz ise küçülmek zorunda kaldı. Turizm sektöründen çalışan 600’ü aşkın kişi işten çıkartıldı.” dedi.
“Rezervasyon alamıyoruz”
Olayların başladığı 2014 yılından beri rezervasyon alamadıklarını kaydeden Güngör, sözlerine şöyle devam etti; “Turizm ve otelcilik sektöründeyiz. Bu olaylar nedeniyle hiçbir rezervasyon alamıyoruz. Hem turizm hem de otelcilik sektörü çok ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Önümüzdeki yıllardan da umudumuz yok.”
“İlgili kurumlara rapor gönderdik”
Mardin turizminin geldiği nokta ile ilgili çalışma yaparak bir rapor hazırladıklarını kaydeden MARTOD Başkanı Güngör, hazırladıkları raporu hem Mardin Valiliği’ne hem de ilgili bakanlıklara gönderdiklerini söyledi. Güngör, “Raporumuzu Başbakanlık’a ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduğumuz raporlarımız var. En kısa zamanda bir neticeye kavuşup turizmcilere ve otelcilere bir destek sağlanır inşallah. Bizler turizmciler olarak acil destek bekliyoruz.” dedi.
İşte turizmcilerin bazı talepleri
Raporda turizm sektöründe çalışan işletmelerin ayakta tutulması için bazı önlemlerin alınmasını talep ettiklerini dile getiren Güngör, sadece turizm sektörü değil esnafın da ciddi sıkıtılar yaşadığını aktardı. Mardin’in en büyük gelirlerinden bir tanesinin turizm olduğunu ve hükümetin turizme ciddi bir destek vermesi gerektiğini belirten Güngör, “Bu işletmelerin ayakta durması için personellerimiz İŞKUR tarafından desteklenmesi gerekir. Ölü sezonunda Antalya’da yapılan bakanlıkların seminerlerinin Mardin’de yapılmasını ve devam eden kredilerin ötelenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)