Kentlerden uzak yerleşim yerlerinde bayram coşkusu
Türkiye genelinde Kurban Bayramı coşkuyla kutlanırken, büyük şehirlerin uzağındaki küçük yerleşim yerlerinde daha farklı bir heyecan yaşanıyor.
Büyük kentlerde bayram coşkusu sabahın ilk ışıklarıyla beraber başlarken, küçük yerleşim yerlerinde de Kurban Bayramı aynı heyecan ile idrak ediliyor.
Büyük şehirlerden, metropollerden uzak yerlerde yöresel kültür, gelenek göreneklerle şekil alan bayramlar, büyük bir heyecan ve coşkuyla idrak ediliyor. Yaşlı, genç ve çocukların kent kültürüne göre daha farklı bir saygı ve sevgi çerçevesinde yaşattığı bayramlar göz dolduruyor.
Diyarbakır / Çınar
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde de Kurban Bayramı coşkuyla karşılandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazı için camilere akın eden Çınarlılar, camileri sığmadılar. Dörtyol Camii’ne bayram namazı için gelen Çınarlılar, namaz vaktini tekbirlerle beklediler. Vaktin girmesiyle bayram namazını eda edip, imamın verdiği hutbeyi dinlediler. İmam hutbesinde tekbirle başladıktan sonra bayramların önem ve ehemmiyetinden söz etti.
Bayram namazından sonra cami içerisinde bayramlaşan cemaat, mezarlıklara giderek şehit ve ölmüş yakınlarını ziyaret etti. Mezarlık ziyaretinde bulunan müminlerin duygulu anlar yaşadığı gözlendi. Mezarlık ziyaretinde bulunan Çınarlılar bayram ziyaretlerinde bulunmak üzere dağıldılar.
Küçük çocukların ise bayram sevinci yüzlerine yansırken, kapıları tek tek dolaşarak şeker toplamaya başladıkları görüldü.
Mardin / Midyat
Kurban Bayramı münasebetiyle Midyat’ın Gölcük Mahallesi’ndeki İlçe mezarlığına (Cebanê Kâlo) halk adeta akın etti. Vefat eden yakınlarını ziyaret eden Midyat halkı, dualar ettiler.
Yediden yetmişe, mezarlığı ziyaret edenlerden kimisi ölmüşlerinin kabirleri başında dua edip Yasin-i Şerif okudu, kimisi bozulan mezarları düzeltmeye çalıştı. Çocuklar ise cüzi bir harçlık karşılığında çeşmeden mezarları sulamak isteyenlere su taşıma yarışına girdi.
Adıyaman / Kahta
Kurban Bayramı’nın heyecanıyla güne başlayan Kahtalılar, bayram namazlarını eda etmek için çeşitli camilere akın etti. Sabahın erken saatlerinde Çağrı Camii’ni dolduran vatandaşlar, bayram namazını eda etmek için saf tuttu. Kılınan bayram namazının ardından kabristanları ziyaret eden vatandaşlar, ölmüş yakınlarına dua etti.
Şırnak / Cizre
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kurban Bayramı namazı için tarihi Ulu Cami'de saf tutan vatandaşlar, ümmetin bekası için dua etti. Tarihi Ulu Camii’ye sabahın erken saatlerinde akın eden vatandaşlar, camide yer kalmayınca avlu ve cami dışına serdikleri kartonların üzerinde bayram namazını eda ettiler.
Bayram hutbesini Şırnak Müftüsü Ahmet Özkan verdi. Özkan, hutbesinde, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlere dua edilmesini istedi.
Hutbenin ardından, saf tutan vatandaşlar bayram namazını kıldı. Namazdan sonra halka cami avlusunda kavurma, pilav ve aşure dağıtıldı. Namazın ardından camide birbirleriyle bayramlaşan vatandaşlar, daha sonra mezarlık ziyaretinde bulundu.
Şırnak / İdil / Tepeköy
Ramazan bayramından sonra Allah’ın Müslümanlara hediye ettiği Kurban Bayramı’nın en güzel şekilde geçtiği yerlerden biri de İdil’e bağlı Tepeköy…
İdil Tepeköy (Xirapripin) merkez camiinde sabahın erken saatlerinde toplanan cemaat, okunan Rahman Suresi ile beraber teşrik tekbirleri getirdiler. Kılınan bayram namazdan sonra camide tüm köylüler musâfahaya katılarak bayramlaştı.
Camiden sonra toplu olarak mezarlık ziyaretinin yapıldığı köyde, mezarlıklarda dualar edildi. Daha sonra köylüler yakınlarını ziyaret etti. Ardından hemen hemen köydeki her ev dolaşılarak bayram sevincini paylaşıldı.
Bayramların en büyük neşe kaynağı olan çocuklar ise sabahın erken saatlerinden itibaren gruplar halinde tüm köyü dolaşarak ellerindeki poşetlerle şeker topladılar.
Batman / Hasankeyf / Kavak mezrası
Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyü Kavak mezrası (Xirbêîsmaîl) sakinleri de bayramı coşkuyla karşıladı.
Eski bayram geleneklerini devam ettiren köyde bayram sevinç ve coşkuyla kutlanırken, 7'den 70'e camide bayram namazını kılan mezra sakinleri, bayramlaştıktan sonra önce büyükler, sonra gençler ve ardından çocuklar topluca ev ev dolaştı.
90'lı yıllarda PKK’nın zulmüne maruz kalan ve büyük zorluklar yaşamasına rağmen, İslami değerlerinden ödün vermeyen Xirbêîsmaîl köyü sakinleri, bayramın İslam alemine vahdet ve huzur getirmesini dilediler.
Bayramla ilgili duygularını İLKHA ile paylaşan mezra sakinleri, bayramın ümmetin kurtuluşuna ve akan Müslüman kanının durmasına vesile olması temennisinde bulundular.
Muzaffer Demir, “Tüm cihan Müslümanlarının bayramını kutluyorum. Allah bu bayramı Müslümanların barış ve birliğine vesile etsin. Müslümanların başkaldırışına ve memleketlerinin kurtuluşuna vesile olsun .” duasında bulundu.
Bayramların adet yerini bulsun anlamında kutlandığı uyarısında bulunan köy eşrafından Seyyid İbrahim Tunç ise şunları dile getirdi:
“Bayram ibadettir. Ancak baktığımız zaman bayram biter bitmez, eski alışkanlık ve günahları işlemek bir adet halini alıyor. Böyle olmamalı. Bayram Müslümanların kaynaşması açısından güzel bir adet ve sünnettir. Yeter ki ibadet bilinciyle idrak edilsin. Yine baktığımız zaman ibadet bilinciyle idrak edilmeyen bayramlar da diğer günlerden daha çok günah işleniyor. Rabbim bu bayramı Müslümanların hidayetine ve vahdetine vesile kılsın.”
Köy gençlerinden Abdurrahim Demir de duygularını şöyle ifade etti: “Bir yıl daha geçti. Bir bayrama daha kavuştuk. Bu bayramlara kavuştuğumuz için Allah’a şükrediyoruz. Bayram ve böylesi güzel günlerde çok keyifleniyoruz. Fakat akan Müslüman kanı bizi üzüntüye sevk ediyor. İnşallah bu bayramlar, akan Müslüman kanının durmasına vesile olur. Ayrıca zindandaki Müslüman kardeşlerimizin özgülüğüne vesile olmasını diliyorum. İnşallah kısa sürede onlar da bu zulümden kurtulurlar.” (Vedat Aydın, Süleyman Tunç, Aydın Evren, M. Şerif Aşkın, Süleyman Tunç - İLKHA)