Bayramda olası trafik kazalarına karşı uyarı!
9 günlük Kurban Bayramı tatili ile birlikte trafik yoğunluğu ve kaza risklerinin artmasının beklenildiğini belirten Uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
Mübarek Kurban bayramının 9 günlük tatili ile birlikte trafik yoğunluğu ve kaza risklerinin artmasının beklenildiğini belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart konuyla ilgili yaptığı açıklamada önemli uyarılarda bulundu.
İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücüleri uyaran Mart, emniyet kemeri takmaları, hız sınırlarına uymaları, yorgun, uykusuz halde araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları konusunda sürücüleri uyardı.
Tatillerin dinlenme ve yakın akrabaları ziyaretler için fırsat oluşturduğunu belirten Mart, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tatil öncesi ve sonrasında karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğunun, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza çıkabileceğini söyledi.
Resmi verilere göre 2014 yılında karayollarında yaşanan 1 milyon 199 bin 10 kazanın; 3 bin 524 kişinin ölümü, 285 bin 59 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlandığını belirten Mart, kazaların yüzde 88,62’sinin sürücülere; yüzde 9,38’inin yayalara; yüzde 0,95’inin yola; yüzde 0,58’inin ise araçlara ait kusurlardan kaynaklandığını kaydetti.
Kazalara karışan araçların büyük kısmını otomobillerin teşkil ettiğine dikkat çeken Mart, “Kazalarda; araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak; hatalı sollama yapmak, arkadan çarpmak gibi nedenler sürücüye ait kusurların başında yer almaktadır.” dedi.
Rakamların konunun vahametini göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Mart, bu bayram tatilinde de üzücü olaylarla karşılaşmamak için trafik kurallarına ve işaretlere uyulmasını isteyerek, sürücülere yola çıkmadan önce araçlarına ilişkin şu önerilerde bulundu.
Yola çıkmadan ve yolculuk sırasında yapılması gerekenler:
-Araçların uzun yol bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar; ön düzen, tekerler, fren sistemi, elektrik sistemi (akü, farlar, sinyaller, korna ve silecekler) ve yakıt sistemi bakımlarıdır. Ayrıca stepne lastikleri hazır olmalı, lastik havalarının kontrolleri yapılmalı, üretici firmalar tarafından belirlenen hava basınçlarının aynı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Özellikle gece yolculukları için uzun ve kısa far ayarları yapılmalı, sağ- sol ve dikiz aynaları sağlam ve temiz olmalıdır.
-Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler.
-Trafik kontrolleri için araçlara ait ruhsat, sigorta poliçesi, sürücü belgeleri araçta bulundurulmalıdır. Kaza olma riskine karşı reflektif malzemeler, çelik halatı, takoz gibi malzemelerin yine araçta bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
-Yük ve yolcu standartlarına uyulmalı; araçlarda fazla yolcu bulundurulmamalı, gereksiz ve görüşü kapatacak yüklerden kaçınılmalıdır. Sürücü ve yolcular, seyahat esnasında emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdırlar.
-Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı, virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.
-Yolculuk esnasında trafik kurallarına, trafik görevlilerine; yol bakımı yapılan noktalarda işaret ve işaretçilere dikkat edilmelidir. Uykusuz ve yorgun yola çıkılmamalıdır. Kesinlikle acele edilmemeli, yüksek hız yapılmamalı, hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır. Ana yollarda, kavşaklarda ve görüşün olmadığı yerlerde araç park edilmemeli, park zorunlu ise trafiği tehlikeye düşürmeyecek uygun yerlerde yapılmalı, gerekli emniyet tedbirleri alınmalı, dörtlüler ve reflektif ikazlar mutlaka kullanılmalıdır.
Otobüs firmalarına da öneriler
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, büyük risk barındıran yoğun trafiği önlemek açısından öncelikli olarak toplu taşıma araçlarının kullanılmasını önerdiklerini belirten İbrahim Mart, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Bu anlamda, vatandaşlarımıza güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamakla yükümlü olan şehirlerarası otobüs firmalarına da hatırlatmamız gereken kimi noktalar bulunmaktadır. Şehirlerarası yolcu otobüs ve minibüs sürücülerinin ehil ve tecrübeli olmalarına, SRC ve Psikoteknik belgelerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Araçların mutlaka kilometre bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması gerekmektedir. Uzun mesafelere, aynı niteliklere sahip yedek sürücü ile çıkılmalı, 2-3 saatte bir mola verilmelidir. Limitlerin dışında fazla yolcu ve yük alınmamalı, hız limitlerine uyulmalı ve gerekli belgelerin araçta hazır olması sağlanmalıdır.” (Zeki Aras –İLKHA)