Sur esnafı eski bayramları arıyor
Yaklaşan Kurban Bayramına umudunu bağlayan Sur esnafı, iş oranlarının yüzde 90 azaldığını söyleyerek, eski bayramları aradıklarını belirttiler.
PKK`lilerin barikat kurup, çukur kazmasının ardından meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile büyük yara alan Diyarbakır Sur esnafı, eski bayramları arıyor.
Aylarca yaşanan çatışmalar nedeniyle işyerleri kapalı olan esnaf, iş oranını yüzde 90 düştüğünü söyleyerek, artık kimsenin Sur bölgesine gelmediğini belirttiler.
Tarihi Sipahi Çarşısında esnaflık yapan Ahmet Aktay, işlerinin geçmiş bayramlarla kıyaslanmayacak kadar düştüğünü söyledi.
Bölgede yaşanan şiddet olaylarının esnafın belini büktüğünü dile getiren Aktay, “İnsanlar yaşanan çatışmalardan dolayı artık Sur bölgesine gelmek istemiyorlar. Bölgemizde yaşanan çatışmalar halkı tedirgin etmiş durumda. Ne olacağı belli olmayan bir süreçteyiz. Hiçbir esnaf işlerin bu şekil olmasını istemez, ne kadar ortam huzurlu olsa esnaf o kadar iş yapar. Esnaf çevrede rahat bir düzen istiyor. Yaşanan çatışmaların son bulmasını istiyor. Olayların durması sadece esnafa değil bölgeye de fayda sağlar.” dedi.
"Vaatlerin somuta dökülmesini istiyoruz"
Esnafın yaşanan çatışmalar nedeniyle kan ağladığını ifade eden Aktay, “Önceki bayramlarda işler çok iyiydi ama bu çatışmalı sürece girildiğinden beri esnaf kan ağlıyor. Geçen bayramlarla işleri kıyasladığımızda işler çok kötü. Esnafın geneli çok zor durumda. İşte hükümetin açıkladığı bir paket var, esnaf onu da bekliyor. Bu paket ne zaman gerçekleşecek bilmiyoruz. Açıklamalar geliyor ama somut bir şey yok, bir bu vaatlerin somuta dökülmesini istiyoruz. Esnafa faizsiz krediden bahsediliyor. Şimdi iflas eden esnafa bir yardım edemezsiniz. Kalan esnafında durumunun düzeltilmesi için bir takım adımların atılması lazım. Siz bu sözleri uzun vadeye yayarsanız bunun esnafa getirisi olmaz.” şeklinde konuştu.
Gazi caddesinde giyim tezgâhı açan Galip Girişen ise esnafın ne yapacağını bilmediğini söyledi.
“Geçen bayram yaşanan çatışmalar nedeniyle tezgâhımdaki eşyalarım elimde kaldı”
Satış oranının yok denecek kadar düştüğünü söyleyen Girişen, “Satışlar yok, yani çok düşük. Çarşının halini görüyorsunuz. Eski bayramlar yok. Sur içinde esnaf kan ağlıyor. Satışlarımızda yüzde 90 düşüş var. Esnaf ne yapacağını bilmiyor. Geçen bayram yaşanan çatışmalar nedeniyle tezgâhımdaki eşyalarım elimde kaldı. Şimdi yine tezgâhımı kurmuşum ama sabahtan 3 tişört satmışım. Ödeme konusunda bayramlara umut bağladık, öyle görülüyor ki bu bayram da ödeme yapamayacağız.” ifadelerini kullandı.
Ayakkabı tamir ve boyacılığı yapan Ahmet Bozkurt da geçmişte yaşanan çatışmalar nedeniyle halkın Sur bölgesine gelmediğini ifade etti.
“Eski bayramlarda hiç boş durmaz, sürekli çalışırdık”
Eski bayram yoğunluklarını aradıklarını dile getiren Bozkurt, “Satış yapamıyoruz. Halk artık Sur bölgesine gelmiyor. Eski bayramları arıyoruz. Eski bayramlarda hiç boş durmaz sürekli çalışırdık. Bazen yemek yemeğe de vaktimiz olmazdı. Halk şimdi çatışmalardan dolayı dışarıya çıkmaya korkuyor. Biz de bundan dolayı iş yapamıyoruz.” diye konuştu. (M. Hüseyin Temel, Mehmet Bozdaş – İLKHA)