• DOLAR 32.591
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2461.837
  • ...
`Bölgenin en önemli meselesi ekonomidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Bölgenin en önemli meselesi ekonomidir”

Diyarbakır`da faaliyet gösteren STK temsilcileri,  15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi ve bölgede yaşanan çatışmaları değerlendirerek, bölgenin en önemli sorununun ekonomi olduğunu belirttiler.

Hak Sanayiciler Derneği  (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, yapılan bombalı saldırıları bölge için büyük bir facia olarak nitelendirdi.

Diyarbakır -Bismil Karayolu Kavşağında Trafik Denetleme Polis Noktasına yapılan saldırıyı hatırlatan Azboy, “Bizim de sürekli kullandığımız bir yol. Şimdi ise insanlar artık o güzergâhtan geçmeye korkuyor.  Çatışmaları hiçbir zaman istemiyoruz. Şehir merkezilerinde ve ne zaman nerede bombalı araçlar patlatılıyorsa bunu lanetlediğimizi belirtmek isteriz. Bunlar bölgeye ihanetten başka bir şey getirmiyor.” dedi

“Bölgesel enflasyon kat kat artıyor”

Bölgede yaşanan çatışma ve patlamaların ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Azboy, “Geçen günlerde Hakkâri`ye bir TIR mal göndermek istedik ama TIR ve şoför bulamadık. Bulduğumuzda da verilen fiyatın 2 katını vermek zorunda kaldık. Bu artan fiyatlarla beraber hem yatırımcı ürküyor hem fiyatlar artıyor. Bundan dolayı bölgesel enflasyon da kat kat artıyor. Bitlis`te yapılan bombalı saldırıda ise artık nakliyeci esnafımız oraya mal götürmekte sıkıntı çekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yatırımcılar saldırılara karşı seslerini yükseltmeli”

Son olarak Azboy, İş adamlarının ve yatırımcıların bombalı saldırılara yönelik seslerini yükseltmesi gerektiğini belirterek, “Bunu ciddi bir şekilde kınamak ve hep bir ağızdan deklare etmemiz lazım. Bir sorun varsa bunu diyalog içerisinde çözmemiz gerekir. Hükümetin açıkladığı paketlerle beraber bu çatışma süreci biterse bölgemiz, şehrimiz güzel bir şekilde kalkınma hamlesi gösterir. Biz STK olarak yatırımlarımıza devam ediyoruz. İşçi çıkarmamaya çalışıyoruz. Fakat bu çatışma süreci devam ettiği müddetçe ne yapacağımızı bilemeyecek durumdayız. Doğu`da barış ve huzur istiyoruz.”şeklinde konuştu.

Anadolu İşadamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında bölgede yaşanan bombalı araç saldırılarının ekonomiye verdiği olumsuz etkilerini değerlendirerek,  yaşananlardan dolayı bölge insanının olumsuz etkilendiğini söyledi.

ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Altaç, bölgede yaşanan çukur ve barikat olaylarından dolayı sosyal, ekonomik ve siyasal anlamda çok ciddi tahribatların olduğunu belirtti.

“Diyarbakır bölgesi işsizlik probleminin had safhada olduğu bir bölge”

Bölgenin en önemli meselesinin ekonomi olduğunu dile getiren Altaç, “Diyarbakır bölgesi,  genç nüfus yoğunluğunun çok olduğu ve işsizlik probleminin hat safhada olduğu bir bölge. Bu işsizlik ve sermaye sıkıntısı kamunun özel sektörü desteklemesiyle mümkün olur. Bunun için de hükümetin şu anda almaya çalıştığı tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi hem terör ve şiddetin önünü kesmiş olacak hem de bölge açısından işsizlik ile ilgili sıkıntıların asgari düzeye inmesi bizim için önemli olacak.” dedi

Altaç, kamu açısından büyük projelerin hızlı bir şekilde bitirilmesinin yine ayrıca önemli olduğunu belirterek, “Mesela Silvan Barajı ile ilgili hükümetin hiç gecikmeye mahal vermeden belirlenen süreden önce getirilmesi ile ilgili çok ciddi yatırım programını ya da yatırım stratejisini izlenmesi gerekiyor. Çünkü bu yatırımların hepsi, dediğim gibi hem bölge ekonomisini hem de bölgenin sosyal yaşamını düzenler, şiddetin ve terörün bölgeden bir an önce çıkmasına da katkı sağlayacaktır. Bunu hiç geciktirmeden hayata geçirmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.                       

Bölgedeki sıkıntıların bitmesi durumunda işadamlarının sermaye güvencesinin sağlanacağını söyleyen Atlaç, “Bu seferberlik ile birlikte işadamlarının, iş çevrelerinin ve sermayenin batıdaki mevcut yatırımların güvencesi olur. Yani biz bölgeye yatırım yapmakla ülkemize hizmet etmiş olacağız. Bu bölgedeki ekonomik sıkıntılar ve sosyal sıkıntılar bittikten sonra, işadamlarımızın batıdaki sermayelerin güvencesi sağlanmış olacaktır. Her iki açıdan da iş çevrelerinin ve iş dünyasının çok önemli kazançları olacaktır.”  dedi. (Emrah Deniz, Mehmet Bozdaş-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir