• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
Reuters: Türkiye, Suriye`de `güvenli bölge` için ABD ile Rusya arasında denge kurmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' oluşturma isteğiyle ilgili bir analiz yayınlayan Reuters, bunun için Rusya ile ABD'nin çatışan hedefleri arasında denge kurulması gerektiğini yazdı.

Analizde, Türkiye'nin senelerdir dünya liderlerine, bölgedeki sivilleri korumak, sınırını DAEŞ ve YPG'den temizlemek ve mülteci akınını engellemek için güvenli bölge oluşturulmasında yardımcı olma çağrısı yaptığı hatırlatıldı.
Batılı müttefikler ise şimdiye kadar bu fikre sıcak bakmadı. Uçuşa yasak bölgede devriye gezilmesi için çok fazla kara ve hava gücüne ihtiyaç duyulacağı söylendi.

Ancak Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'yla, Ankara'nın halihazırda 'de facto (fiili) güvenli bölge' dedikleri alanın oluşturulduğu belirtildi.

Reuters'ın analizinde PYD'nin doğuda ve batıda elinde tuttuğu iki bölge ile güneyden de DAEŞ'in kontrolünde bölgeler arasında tampon olacak, Suriye'nin 40 kilometre içine uzanan dikdörtgen bir bölgeyi kontrol etmek için Türkiye'nin uluslararası destek istediği belirtildi.

Kimliğini açıklamayan bir üst düzey Türkiyeli yetkili, operasyonla ilgili Reuters'a şu açıklamalarda bulundu: "Planın ilk aşaması başarıya ulaştı. Türkiye'nin artık DAEŞ'le sınırı yok. Ancak bu bölge hala çok ince ve diğer taraftan saldırılara karşı savunmasız. Bundan sonra yapılacaklar, koalisyon güçlerinin işbirliğine ve sağlayacakları desteğe bağlı."

Türkiyeli yetkili, Rusya'yla ilişkilerin düzelmesinin ise Türkiye'nin elini rahatlattığını söyledi.

TSK'nın desteğiyle DAEŞ'ten 20 köyü almasının ardından Azez-Cerablus hattının kontrolünü sağlayan Özgür Suriye Ordusu'a (ÖSO) bağlı Sultan Murad Tugayı komutanı Ahmed Osman, kalıcı bir 'güvenli bölge' görmek isteyeceklerini fakat bunun Türkiye, ABD ve Rusya arasında yapılacak bir anlaşmaya gereksinim duyacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama'ya, Suriye'de güvenli bölge ilan edilmesini teklif etmişti.

Erdoğan, "Artık gerek bizdeki bulunan Suriyeli vatandaşlar, gerekse Suriye'den iltica etmek isteyenler şu anda kendi topraklarında, kendi evlerinde daha huzurlu yaşama imkanını bulacaklar. Onlarla ilgili eğit-donatla ülkemizde eğitilmiş olan ılımlı muhalifler, gerekse orayı süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki sayın Obama'ya da teklifim budur, sayın Putin'e de teklifim budur. Bu şekilde koalisyon güçleriyle bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz. Şu anda mutabakat halindeyiz ve süreci de böylece çalıştırıyoruz" diye konuşmuştu.

HABERTURK.COM

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir