• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Türkiye genelinde kaliteli ve uzun ömürlü bıçaklarıyla bilinen Gaziantep’te yıllardır dede mesleğini sürdüren bıçakçı esnafı, haftalar öncesinde gelen kurban bıçağı taleplerini karşılamak için yoğun bir mesaiye başladı.

Gaziantep Kalesi çevresinde faaliyet gösteren bıçak ustaları, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yoğunluk yaşamaya başladı. Kurban Bayramı için üretilen yeni bıçakların tezgahlardaki yerini aldığı dükkanlarda, vatandaşların getirdikleri bıçaklar da bileme makinesiyle keskinleştiriliyor.

Bazı vatandaşlar Kurban Bayramı için yeni bıçak tercih ederken, bazıları ise, eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Bıçak bileme ustaları da vatandaşların Kurban Bayramı’nda kesim için kullanacakları bıçakları bilemek için bekliyor.

Tarihi Gaziantep Kalesi'nin arkasında bulunan çarşıda 42 yıldan bu yana dede mesleğini sürdüren Ökkeş Kesek, bıçak satışlarında bir yoğunluk olmadığını, ancak bıçak bilemek için vatandaşların gelmeye başladığını söyledi.

Gaziantep’te bıçakçı esnafının yoğun mesaisinin başladığını belirten Kesek, işlerinin bayrama az bir süre kala daha da hareketlenmesini beklediklerini söyleyerek, “Normal günlere göre işlerimiz biraz daha hareketlendi. Ancak bayram yaklaştıkça işlerin daha bir artmasını bekliyoruz. Vatandaşımız genellikle son 3 gün bıçaklarını biletiyor. Ellerinden geldiğince insanların erken gelmelerinde fayda var. Bayrama son 2 gün kala geliyorlar. Biz de ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Şu an günde 100 civarında bıçak ve satır biliyoruz. Vatandaşlar, daha güzel bir bıçak için ne kadar erken getirirlerse o kadar iyi olur. Biz de bilediğimiz bıçaklarla hayvanlara eziyet etmemiş oluruz.” dedi.

Kurban ibadetini rahat bir şekilde yerine getirmek için bıçakların bilenmesi gerektiğini ifade eden bıçak bileme ustası Murat Demir ise “Genelde son 3 gün kala daha bir yoğun olur. Vatandaşlar, şu an bıçaklarını getirirse daha iyi bir bilenir. Bilenen bıçaklar daha bir randımanlı olur. Fakat bizim halkımız son günlerde daha bir yoğunluk gösteriyor. O zamanda biraz sıkı oluyor. Kurban Bayramı'nda mutlaka bıçakların bilenmesi gerekiyor. Vatandaşlar kurban ibadetini rahat bir şekilde yerine getirmesi için bıçakların bilenmesi şart. Şu ana kadar da 80 civarında bıçak bilendi. Fakat son günler bu sayı 600 bulur.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)