"Çıraklık Eğitim Merkezinde bakırcılığın öğretilmesini istiyoruz"
Bakırcılık mesleğinin devam etmesi için yeni ustaların yetişmesi gerektiğini belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı, Çıraklık Eğitim Merkezlerinde bu derslerin verilmesini istedi.
Geçmişte babadan oğula geçen meslekte yeni yetişen neslin bakır işlemeciliğini pek benimsememesi üzerine ustaların her geçen gün azaldığını belirten Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, bakırcılık mesleğinin mevcut olan Çıraklık Eğitim Merkezlerinde öğretilmesini istiyor.
Bir zamanlar bakırcılığı ile meşhur Gaziantep’te bu mesleği canlandırmak için harekete geçtiklerini ve bu konuda kurslar açtıklarını belirten Açık, bakırcılık mesleğine yeni ustalar yetiştirmek için büyük bir çaba gösterdiklerini, bu konuda yetkililerden de yardım istediklerini belirtti.
Unutulmaya yüz tutan bakırcılığı yeniden canlandırmaya çalıştıklarını belirten Açık, kendi kurdukları iş atölyelerinde geleceğin ustalarını yetiştirdiklerini söyleyerek, "Eğitim üretimin her aşamasında ve her meslekte önemli yer tutuyor. Bakırcılığın tekrar yeniden hayata geçirilmesi ile bu sanatın özellikle de gelecek nesillere aktarılmasını da hedefliyoruz." dedi.
"Bakırcılığın küçük yaştan itibaren öğretilmesini istiyoruz"
Açık, Yok olmaya başlayan mesleğimizi yeniden canlandırmak için harekete geçtik. Fakat biz bakırcılık mesleğinin mevcut olan Çıraklık Eğitim Merkezlerinde öğretilmesini istiyoruz. Milli Eğitim Baklanlığına bağlı bu merkezler bulunmaktadır. Biz bu mesleğin küçük yaştan itibaren öğretilmesini istiyoruz. Bu anlamda da mesleklerin öğrenilmesinde teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitim de ayrı önem taşıyor. Biz bunun için mesleğimizin daha çok öğrenilmesi için çaba gösteriyoruz. Eğer biz bu mesleği gelecek kuşaklara aktarabilirsek mesleğimiz daha da kalkınacaktır." ifadelerini kullandı.
Bakırcılık sanatının gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini ve bu konuda yeni adımların atılması gerektiğini ifade eden Açık, "Bizler oda olarak bakırcılık sanatını geliştirme ve yeni nesillere taşınması için çaba harcıyoruz. Kalifiyeli eleman ihtiyacını gidermek ve bakırcılık mesleğinin devam ettirilmesi için bizim İŞ-KUR projeleri kapsamında 2009’dan bu yana İŞKUR ile işbirliği içerisindeyiz. Burada hem erkek hem de bayan eleman yetiştiriyoruz. Bize gelen her iki kişiden birini işe yerleştirdik." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)