• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Başbakan: Bölgedeki mağduriyetleri bir yıl içinde gidereceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

(habertürk) - Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladı. Projelerin startını, bugün Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır ziyareti ile verecek. 2019'a kadar sürdürülecek projelerden terörden doğrudan veya dolaylı etkilenen 22 il yararlanacak. Bölgedeki yatırım açığını kapatmak ve istihdamı artırmak isteyen hükümet, bazı illerde çağrı merkezleri kurulmasını teşvik edecek. Yurtdışına yönelik insani yardım malzemeleri bölgeden sağlanacak. Bölgede, cazibe merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerden biri de Başbakan Yıldırım'ın bugün açıklama yapacağı Diyarbakır olacak. Hükümet, terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da oluşturduğu hendek ve barikatlar nedeniyle yaşanmaz hale gelen şehir merkezlerini tüm yönleriyle yeniden inşa etmek için adım atıyor. Başbakan, bugün çok sayıda bakan ile Diyarbakır'ı ziyaret edecek. Valilik önünde vatandaşlara seslenecek olan Yıldırım, bölgenin fiziksel rehabilitasyonu amacıyla hazırlanan projeleri toplu temel atma töreninde anlatacak. Törende, 1.4 milyar TL'lik yeni yatırımın temeli atılacak. Operasyonlar sırasında yerle bir olan Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Şırnak, Sur ve İdil gibi merkezlerde vatandaşların yıkılan evleri yeniden inşa edilecek. İnşaat süreci 1 yılda tamamlanacak. Başbakan Yıldırım, törende yapacağı konuşmada, 1 yıl sonra vatandaşların rahatça evlerine dönebileceklerini ifade edecek. Yıldırım, PKK'nın hendek ve barikatlar ile verdiği zararın 10 milyar TL olduğunu kaydederek, devletin bu zararı 3 yıl içinde karşılayacağını vurgulayacak.

Başbakan'ın açıkladığı ve 35 milyar TL'ye ulaşacağı belirtilen projelerden bazıları şöyle:

ALIM GARANTİSİ: Kamu-özel sektör ortaklığıyla bölgelere uygun fabrikalar ve işyerleri kurulacak. Buralar sembolik rakamlarla veya ücretsiz olarak yatırımcılara verilecek. Yapılan üretime belli bir süre ile alım garantisi sağlanacak. Bu en az 5 yıl olacak.

DIŞ YARDIMLARIN TEMİNİ: Kamunun ihtiyacı olan sarf malzemeleri, kapsam alanında bulunan 22 ilden alınacak. Türkiye'nin Kızılay veya AFAD gibi kuruluşlar aracılığıyla yurtdışına gönderdiği insani yardımlar bu bölgeden sağlanacak.

HER İLE ÖZEL TEŞVİK: Yatırımlar tarım, ulaştırma, altyapı, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanlarını kapsayacak. Bunun için ilave bütçe konulacak. İlgili şehrin veya ilçenin özelliğine göre yatırım önceliği belirlenecek. Kars ve Muş'a büyükbaş hayvancılık konusunda teşvik verilirken, Şanlıurfa'da tahıl, Malatya'da tekstil alanında yapılan yatırımlar teşvik edilecek.

KADINLARA ÖNCELİK: Büyük özel sektör firmalarının çağrı merkezlerini bölgeye taşımaları için teşvikler getirilecek. Gençler ve kadınlar teşvik ve desteklerden öncelikli olarak yararlanacak. Kadınların kuracağı küçük işlemlere hibe niteliğinde kredi verilecek.

CAZİBE MERKEZLERİ: Diyarbakır'ın yanı sıra Van, Kars, Şanlıurfa gibi şehirler cazibe merkezi olarak belirlenecek. Çevre illerle birlikte bu cazibe merkezlerinin bir sinerji oluşturması amaçlanacak. Böylece bölgeden Batı'ya yönelik büyük insan göçünün önüne geçilmesi hedeflenecek.
.

Bu haberler de ilginizi çekebilir