Umut Kervanı Vakfı bayramda muhtaçların umudu olacak
İSTANBUL - Kurulduğu günden bu yana çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Umut Kervanı Vakfı, bu Kurban bayramında da muhtaç ailelerin umudu olacak.
Yaklaşmakta olan Kurban bayramı vesilesiyle hayırseverlerin kurbanlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında aracı olan İstanbul Umut Kervanı Vakfı, bu bayramda da yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine et dağıtacak.
Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Umut Kervanı Vakfı Başkanı Cemal Çınar, 2 tane kurban kesim ünitelerinin olduğunu, bu ünitelerde uzman kasapların ve 300`e yakın gönüllülerin çalışılacağını belirtti. Çınar, kurban ibadetinin ise zenginler ve muhtaç sahipleri arasında bir köprü olduğunu vurguladı.
“Gönlü kırılmış, muhtaç aileleri bu bayramda etsiz bırakmayalım”
Kurban Bayramının zenginler ile fakirler arasında köprü olduğunu, bu bayramda muhtaç ailelerin evlerine et götürülmesi gerektiğini vurgulayan, Çınar, “Kurban eti sünnet ve usule göre üçe yarılır. Birisi kurbanı kesenin kendi ev ailesine, ikincisi akrabalara, velev ki zenginlerde olsa, üçüncü kısım da muhtaç ailelere dağıtılmak üzere kurban kesilir. Kurban ibadeti diğer ibadetlerden, daha fazla toplumsal birlikteliği sağlayan ve muhtaç olan ailelerle, zenginler arasında köprü kurma hususunda en aktif olan bir ibadettir. Gönlü kırılmış, muhtaç ailelerin evlerine et götüremeyen muhtaç ailelerimizi bu bayramda etsiz bırakmayalım. Kurban kardeşliktir, yakınlaşmaktır, ibadetidir ve birlikteliktir diyoruz.” dedi.
“Bayramın ilk gününden itibaren et dağıtmaya başlıyoruz”
Umut kervanı Vakfı`nın bakmakla mükellef olduğu, ihtiyaç sahibi ailelerin olduğunu belirten Çınar, Kurban bayramında kesilen kurbanların, bayramın ilk gününde itibaren muhtaç ailelere yetiştirilmeye çalışıldığını vurguladı.
Çınar, “Vakfımızın ve diğer kardeş derneklerin bakmakla mükellef olduğu, atmış beş medresemiz, Kur`an kurslarımız, öğrenci yurtlarımız var. Toplam 4 bin 500 tane öğrenci ve ihtiyaç sahibi ailelerimiz var. Bunun yanı sıra Suriye, Afganistan ve Çeçenistan`dan gelen kardeşlerimiz var. Şuan planlarımız ve listelerimizi belli. İki aydan beridir sürekli toplantılar halinde, kimin hangi ailelere ne kadar kurban etti götüreceğini belirlemişiz. Kurbanlarımızı kestiğimiz günden itibaren yetiştirebildiklerimize yetiştiriyoruz, yetiştiremediklerimize ise bayramın diğer günleri etlerini kendilerine ulaştırıyoruz.” diye konuştu.
“Vakıf olarak kurban bağışlarını kabul ediyoruz”
Vakıf olarak kurban bağışlarını kabul etiklerini söyleyen Çınar, hayvanlarını kesmek isteyenlerin vakfa ait kesim ünitelerinde kesebileceğini belirti.
Cemal Çınar, şöyle konuştu: “Allah`ın izni ile biz bu sene burada üç çeşit kurban keseceğiz. Bir, kurban satıcılarının hayvanlarını buraya getirip almış oldukları çadır yerlerinde, hem hayvanları satabilecekler hem de sattığı kurbanlıkları kesebilecekler. İkincisi gerek buradan, gerekse başka yerden hayvanını almış olsun, getirip kesim ünitelerimizde hayvanlarını kestirebilirler. Üçüncüsü de bağış hayvanı olarak alıyoruz. Hayvanlarını bağışta bulunmak isteyenler vakfımıza kurbanlarını bağışlayabilirler. Bağışlarımızı iki şekilde alıyoruz. Bir kurbanın tümünü bağışı olarak, ikincisi ise hisse şeklinde alıyoruz. Hisse bedeli de büyük baş bin 200 küçükbaş ise 850 TL`dir. Bunun yanı sıra vakıf olarak hem kurban bağışı hem deri bağışı hem de bağırsak alıyoruz.”
“Kurban kesim ünitelerinde kurbanlıkları şer`i kurallara uygun kesiyoruz”
Vakıf olarak iki tane kesim ünitelerinin olduğunu belirten Cemal Çınar, bu ünitelerde kurbanlıkları şeri kuralara göre kestiklerini, deneyimli kasapların ve 300 yakın da gönüllü personelin çalışacağını aktardı.
Çınar, “İstanbul Başakşehir`de bulunan Isparta Kula Viyadüğünün hemen yanındayız. Elliye yakın çadır yerlerimiz mevcuttur. Boş olan çadırlarımız var şuan, doğuda kurbanlık hayvan besleyen kardeşlerimizi gelip buraya çadırlarımızda kurbanlık hayvanlarını satabilirler. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi`nin bize tahsis ettiği iki tane kesim ünitemiz var. Ünitelerimiz hem modern hem hijyeniktir. Şer`i kurallara uygun bir şekilde uzman kasaplar ve 300`e yakın gönüllü, eli bıçak tutan kalifiyeli elamanlarla kurbanları kesiyoruz. Mescidimiz, kafemiz, bayan ve erkeklere ayrı olmak üzere de lavabolarımız mevcuttur bu tesislerimizde. Kurbanlarını ne zaman ve hangi sırada kestirmek isteyenler için de kayıt bürolarımız var.” ifadelerini kullandı. (Ahmet Karakaş- Ahmet Kurt- İLKHA )