• DOLAR 34.67
  • EURO 36.637
  • ALTIN 2929.687
  • ...
Urfa'daki kuraklık at yetiştiriciliğine yöneltiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suruç’ta yaygınlaşan Arap atı yetiştiriciliği sadece ilçenin değil tüm şehrin ekonomik ve kültürel hayatının önemli bir parçasını oluşturuyor.

Türkiye’de at yetiştiriciliğinin yüzde 60’lık dilimini Şanlıurfa karşılarken bunun yüzde 50’sini ise Suruç karşılıyor. Geçim kapısı haline gelen atlar, yetiştiricilerini yüzünü güldürüyor.

Şanlıurfa’daki iklim şartlarının uygun olması dolayısıyla, Suruç’ta yaklaşık 60 çiftlikte yetiştiriliyor.

Arap Atı yetiştiriciliğini İLKHA’ya değerlendiren at yetiştiricisi Engin Şimşek, iklim şartlarının elverişli olduğundan dolayı atçılığa yöneldiğini ifade etti.

Suruç’ta çiftçiliğin ve ziraatın olmadığından dolayı bu sektöre yöneldiklerini söyleyen at yetiştiricisi Engin Şimşek, 18 yıldır bu sektörde çalıştığını söyledi.

Şimşek, “Arap atçılığını eskiden beri yapıyoruz. 1998 yılında başladık. Buna başlamamızın sebebi de o yıllarda Suruç’ta başka alternatiflerin bulunmamasıydı. Çiftçilik yoktu, ziraat yoktu. Suyun olmaması demek o yerin gelişmemesi demektir. Tek amacımız kendimizi geçindirmek olduğu için Arap atçılığına başladık. Arap atları da sıcağı seven yani sıcakta çok iyi yetişebilen hayvanlardır. Suruç iklimi de maşallah çok sıcaktır. İklim şartları Arap atçılığına elverişli olduğu için direk buna yöneldik. Arap atçılığına sermaye de gerekli, biraz da şans gereklidir. Şuan 12 atımız var.” dedi.

Atların, tıpkı bir çocuğun bakımı gibi bir bakıma ihtiyacının olduğunu ifade eden Şimşek, “Sevgiye ve bakıma ihtiyaç duyan hayvanlardır. Damızlık dediğimiz, sakatlığa uğramış, şansızlığa denk gelmiş atlarımız var. Bu atlarımız bir sene gebe kalıyor ve yılda bir tay veriyor. Biz de onları büyütüyoruz. 2,5 yaşına kadar binek olarak kullanılmıyor. 2,5 yaşından sonra eğitimler başlıyor.” diye belirtti.

Atların 25 yaşına kadar yaşayabildiğini belirten Şimşek, 2 yaşından sonra gebe kalan bir atın hayatı boyunca 23 tay doğurabileceğini söyledi.

Şimşek, atların çok farklı besin maddelerine ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, dışarıya çıkarılma saatlerinin de farklı olduğunu söyledi. Şimşek, “Öğle vaktinde at dışarı salınmaz çünkü sıcaklık belli bir dereceye ulaşıyor. Bu da ister istemez atlar için zararlı olabiliyor. O yüzden 07.00-10.00 saatleri arasında dışarıda bırakıyoruz. İçeri alındıktan sonra ikindiye doğru da  dışarıya salınır. Bazı geceler hava çok sıcaksa içeriye almayız dışarıda bekler ve sabahlar.” dedi.

Arap atı fiyatlarının 3 bin TL’den 400 bin TL’ye kadar çıkabildiğini sözlerine ekleyen Şimşek, yetkililere seslenerek ilçede bir idman pisti yapılmasını talep etti.  (Ramazan Casuk, Rıdvan Ateş- İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir