• DOLAR 35.491
  • EURO 36.58
  • ALTIN 3060.77
  • ...
Su nimetine karşılık 120 yıldır kurban kesiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı yaklaşık 250 hane ve bin 800 nüfusa sahip Geçitaltı (Goğ) köyünde 120 yıldır durmadan akan kaynak suyuna karşılık köy halkı, her yıl Ağustos ayında ‘şükür kurbanı’ veriyor.

Köy halkının ‘Şükrü Eda’ diye isimlendirdiği ve her yıl Ağustos ayının 25 ile 28’inci günlerinde düzenlenen kurban kesimine çevre köy ve ilçelerden gelenler de oluyor. Adeta bir bayram havasında geçen ‘Şükrü Eda’ etkinliği, uzak akrabaların dostluk ve muhabbetlerinin pekiştiği bir ortam hazırlıyor.

Bir asırdan fazladır sürdürdükleri gelenek hakkında konuşan İLKHA’ya konuşan köy halkı, kurban keserek Allah’a olan şükürlerini eda ettiklerini ifade ettiler.

Köy sakinlerinden Burhan Toprak 120 yıldır sürdürülen kurban geleneği hakkında şöyle konuştu: “Eskiden beri büyüklerimiz buradaki kaynak suyun kurumaması için buraya gelip, kurban keserek ziyaret ediyorlardı. Kurban kesmedikleri sene su azalıp kuruyormuş. Suda yaşanan bu değişikliği zamanın âlimlerine sormuşlar. Alimler de kurban kesmeleri tavsiyesinde bulunmuş. Bu tavsiye üzerine yıllardır kurban kesiliyor. Kesilen kurbanlarla yemek yapılıp halka dağıtılıyor.”

“Verdiğimiz kurbanlar Allah-u Teâlâ’nın bahşettiği suya karşı bir şükrümüzdür”

Ziyaretlerinin amacının Allah’u Teâlâ’nın dağlardan kendilerine bahşettiği su olduğunu söyleyen köy sakinlerinden Ömer Kol, “Biz bütün bir köy olarak Allah’u Teâlâ’nın verdiği bu büyük nimete karşı, kardeşçe her sene kurban kesiyoruz ve şehir dışından gelen misafirlere ikramda bulunuyoruz. Kestiğimiz kurbanlar Allah’u Teâlâ’nın verdiği suya karşılık olarak şükrümüzdür.” dedi.

Yılın 25-28’inci gün aralıklarının ziyaret olarak kabul edilip, bu günlerde kurban kestiklerini belirten köy sakinlerinden İsmet Kol ise “Köyümüz doğal güzellik ve su kaynakları bakımından huzurlu bir ortamın olduğu bir köydür. Çok güzel bir havası var. Kurumasından korktuğumuz kayak suyu bizler için çok önemlidir. Bu kaynak suyu ile tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor, tarlalarımızı da bu suyla suluyoruz. Verilen su nimetine karşılık her yıl 150-200 büyükbaş ve küçükbaş kurban kesiyoruz. Ayrıca dışarıdan buraya gelenler ile köylüler arasında dostluk ve muhabbet bağları pekişmiş oluyor. Bu da yapılan ziyaretin diğer güzel bir yönüdür.” diye konuştu.

Geçen senelerde toplu yemek verildiğini belirten köy sakinleri, bölgede yaşanan olaylardan dolayı yapılan ziyaretlerinin de etkilendiğini, bu yüzden toplu yemek yerine gelen misafirleri bu yıl evlere ağırladıklarını, söylediler. Köylüler, katılımın yaşanan olaylardan dolayı geçen senelere göre azaldığını da ifade ettiler. (Muhammed Said Aksoy- İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir