• DOLAR 35.503
  • EURO 36.624
  • ALTIN 3052.22
  • ...
AK Parti`den sürpriz seçim önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ak Parti`den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP`den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP`den afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak`ın katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon, 12 Ağustos`ta start verdikleri çalışmalarının ilk tur görüşmelerini 19 Ağustos`ta tamamladı.

Beş toplantılık ilk tur müzakerelerde partiler mini anayasa paketinde yer almasını istedikleri önerilerini “başlıklar” halinde birbirine sundu. Üzerinde üçlü mutabakat sağlanabilecek başlıkların, her partinin yetkili kurullarında tartışılıp netleştirilmesi için çalışmalarına ara veren komisyonun 31 Ağustos`ta pakette yer alacak maddeleri kesinleştirip hemen ardından sözkonusu maddelerin metin yazımları için yeniden biraraya gelmesi bekleniyor.

SEÇİM BAŞLIĞI DA MASAYA GELDİ

Üçlü komisyonda görev yapan parti kurmayları toplantılar süresince çalışmaların içeriği ve gelinen noktaya ilişkin “ser verip, sır vermeme” tavrı sergilerken, parti yetkili kurullarına yapılan sunumlar, görüşmelerde “seçim” başlığının da ele alındığını ortaya koydu.

Mevcut anayasa uyarınca cumhurbaşkanının halk tarafından seçimi, milletvekili genel seçimleri ve mahalli idareler seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Milletvekili genel veya ara seçiminden önceki ya da sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken yerel seçimler ise yine anayasa hükmü uyarınca genel seçimle birlikte gerçekleştiriliyor. Bu hüküm nedeniyle Mart 2019`da yapılması gereken yerel seçimler, genel seçimle birleştirilerek yapılacak. Anayasada herhangi bir değişikliğe gidilmezse bu çerçevede Türkiye`yi Ağustos`ta Cumhurbaşkanlığı, erken seçim sürprizi yaşanmazsa Ekim`de de genel ve yerel seçimler olmak üzere 2019`da üç seçim bekliyor.

Türkiye üç kritik seçim için 2019`da sandık başına gitmeyi beklerken, iktidar ve muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ak Parti, mini anayasa paketi görüşmelerinde yerel ve genel seçimlerle ilgili önerileri de masaya getirdi.

3 YILDA 3 SANDIK

Görüşmelerde Ak Parti`nin yerel seçimlerin Ekim 2018`e çekilmesini, genel seçim döneminin de yeniden 5 yıla çıkarılmasını önerdi. 2011 seçimleri öncesi Anayasa değişikliğiyle genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2013`te yaptığı bir konuşmada bu değişikliği “hata” olarak nitelendirip, pişmanlığını ifade etmişti. Erdoğan, “Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, o zamanki bizimle cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi gibi muhalefette olan bir partinin teklifini, biz bunlar ‘ciddidir dürüsttür` diyerek, ona aldandık, ona kandık ve maalesef 4 yıla indirilmesiyle ilgili değişikliği yaptık. Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım” demişti.

Ak Parti`nin Erdoğan`ın da istediği seçimlerin 5 yılda bir yapılması önerisi kapsamında, bu uygulamanın 1 Kasım 2015`te 4 yıllığına oluşan 26. dönem parlamentosunu da kapsamasını istediği belirtildi. Ak Parti`nin bunun için Anayasa`ya geçici madde eklenmesi formülü üzerinde durduğu kaydedildi. Muhalefetin kabul etmesi halinde 2019`da sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Yerel seçimler Ekim 2018`de, genel seçimler ise Ekim 2020`de yapılacak.

1 YIL UZATILMASI ŞIK OLMAZ

Ancak Ak Parti içinde 4 yıllığına seçilen 26. dönem parlamentosunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasının şık olmayacağı eleştirilerinin dillendirildiği öğrenildi. Muhalefetin genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına onay verebileceği ancak mevcut parlamento için uygulanmasına sıcak bakmayabileceği değerlendirmeleri de yapılan Ak Parti`de, seçim döneminin 5 yıla çekilmesinin 27. dönem parlamentosundan itibaren geçerli sayılmasının CHP ve MHP`nin bu öneriye daha sıcak bakmasını sağlayabileceği ifade ediliyor.

MİLLİYET

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir