• DOLAR 35.502
  • EURO 36.237
  • ALTIN 3057.86
  • ...
Kurban, takva için bir ölçüttür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Umut Kervanı Vakfı Başkanı Cemal Çınar, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı ve bu bağlamda Umut Kervanı Vakfı`nın çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Kurban ibadetinin, toplumda dayanışma ve yardımlaşmayı artırdığını söyleyen Çınar, bu ibadetin takva için önemli bir ölçüt olduğunu belirtti.

Allah`a karşı kulluk görevindeki sadakatin, kurbanla belli olduğunu dile getiren Çınar, “Kur`an-ı Kerim`de geçen kurbanla ilgili ayetlere baktığımızda kurban kesmenin takva için bir ölçüt olduğunu, Allah-u Teâlâ`ya karşı kulluk görevinde kimin sadık olup olmadığının kestiği kurbanla belli olduğunu görüyoruz. Kurban, toplumsal birlikteliğe, toplum içerisindeki dayanışmaya ve yardımlaşmaya en çok ivme kazandıran ibadetlerin başında gelir. Kurban kesiminde bu işin ticari boyutu, insanların birbirleriyle iletişime geçmeleri, birbirilerine karşı ikramda bulunmaları, kurban kesiminden tutun et dağıtımına kadar toplumun iletişiminde kurban kesmenin en büyük etken olduğunu görüyoruz.” dedi.

“Resulullah, muhakkak her sene kurban kesiyordu”

Kurban ibadetinin Hz. Âdem`den günümüze kadar geldiğini ifade eden Çınar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kurban, tarihi itibariyle Hz. Âdem`in çocukları zamanından başlamış, Hz. İbrahim zamanında ivme kazanmış, Hz. Muhammed zamanında ise cumhuru ulemaya göre, vacip amellerden biri haline gelmiştir. Bu konuda Resulullah, bir hadis-i şeriflerinde mealen şöyle buyurmaktadır, ‘Hali vakti yerinde olup kurban kesebilme imkânına sahip olduğu halde kurban kesmeyen bize yaklaşmasın.` Resullulah`ın mal varlığının zayıf olduğunu biliyoruz. Kurban kesme vacip olduktan sonra muhakkak her sene hem kendisi hem de eşleri için muhakkak kurban kesiyordu.”

“Kurban kesimine dikkat edilmesi lazım”

Müslümanların, kurban ibadetini yerine getirme hususunda hassas davranmaları gerektiğini söyleyen Çınar, “Maalesef bazı bölgelerimizde kurban kesim ciddiyeti üzerinde pek durulmuyor. Kur`an-ı Kerim`de ve hadis-i şeriflerde kurban kesmenin üzerinde çokça durulmuş. Evinde yiyecek bulamazken yiyecek karşılığında Yahudi`ye zırhını rehin bırakan Resulullah, ömrünün her senesinde kurban kesmiştir. Resulullah`ın bu davranışını örnek edinerek kurban kesimine dikkat edilmesi lazım. Allah, ‘Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.` diye buyuruyor.” ifadelerini kullandı.

“Afrika ve Asya topraklarında kurban faaliyetlerimiz var”

Umut Kervanı Vakfı`nın Afrika ile Asya kıtasında ve Türkiye başta olmak üzere Filistin gibi ülkelerde kurban kesim ve dağıtım faaliyetleri olduğu bilgisini veren Çınar, Yasin Börü Kurban Dağıtımı organizasyonlarında yer aldıklarına değindi.

Çınar, sözlerini şöyle tamamladı: “Vakfımız, kurban kesimi ile ilgili her sene kurban kesim organizasyonları düzenliyor. Bu sene vakfımıza İBB`den iki kesim yeri tahsis edildi. Genel olarak ülke içerisinde kesilen kurban kesim faaliyetlerine ve aktivitelere katılıyoruz. Merkezimiz İstanbul`da olma hasebiyle biri Avrupa diğeri Anadolu yakası olmak üzere iki noktada kurban kesimi ve dağıtımı faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Afrika, Asya ve Filistin topraklarında da kurban faaliyetlerimiz oluyor. Vakıf olarak iki çeşit kurban kabul ediyoruz. Birincisi bağış olarak alıyoruz. İkincisi ise vakfımıza kurbanını getirip kesmek isteyenler için kurban kabul ediyoruz. Kişi ister gelir kendisi keser, isterse de vakfın bakmakla yükümlü olduğu muhtaç aileler, öğrenci yurtları, Kur`an kurslarına dağıtmak için kurban etini vakfımıza bağışlayabilir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan olmak üzere kurban vasfını taşıyan hayvanların her türlüsünü kesmeyi ve hissesini almayı kabul ediyoruz.”

(Ahmet Karakaş/Ahmet Kurt-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir