• DOLAR 34.158
  • EURO 38.248
  • ALTIN 2935.275
  • ...
Xurs inciri yetiştiricilerin yüzünü güldürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Yeşil Xurs Vadisi’nde doğal bir ortamda yetiştirilen incir ağaçları, Ağustos ayının sıcaklarıyla beraber meyve vermeye başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi incir, satıcıların yüzünü güldürürken hem bahçede hem de çarşı merkezindeki tezgâhlarda adeta yok satılıyor.

Etrafı dağlarla kaplı 12 mahalleden (köyden) oluşan Yeşil Xurs Vadisi’nde yetişen incir yazın adeta tüketilen meyvelerin başında geliyor. Hem yaşı hem de kurusu rahatlıkla tüketilebilen incir, birçok hastalığa ve olumsuzluğa karşı da önlem alındığı biliniyor.

Yazın yaş olarak yenilen incir kışın ise kurutulmuş hali ile tüketiliyor Ağustos ayının başlamasıyla yavaş yavaş meyve vermeye başlayan incir ağaçları şimdilerde ise tam olgunlaşmasıyla satıcıların yüzünü güldürüyor.

İncirin kilo fiyatı ise 4-5 TL arasında değişiyor. Xurs denilince ilk önce akla incirin geldiğini belirten yetiştiriciler, bunun sebebini ise doğal bir ortamda yetişip organik olmasına bağlıyorlar. Çiftçiler, çevre ilçe ve köylerden sadece incir yemek için Xurs’a gelen insanların olduğunu ifade ediyor.

“Ağustos’ta incir ağaçları meyve evermeye başlıyor”

İncirin kilosunu 4-5’ TL’ye sattıklarını söyleyen Rıdvan Kaplan, “İncir ağaçları Ağustos ayında meyve vermeye başlıyor ama ayın on beşinden sonra tam çıkıyor. Şuan gördüğünüz gibi incir topluyoruz. Hem eş, dost, akrabaya veriyoruz hem de Kızıltepe’ye götürüp kilosunu 4-5 TL’ye satıyoruz. Bilindiği üzere incir sağlığa çok faydalıdır. Ağaçların incir vermesi bir buçuk ay kadar devam ediyor. Daha sonra kurutuyoruz. Kuruttuğumuz incirleri ise kışın yiyiyoruz.” diye konuştu.

“Xurs denilince akla incir gelir”

İncirin doğal bir ortamda yetiştiğine vurgu yapan Sabri Aslan ise “Yetiştirdiğimiz incirleri misafirlerimiz geldiğinde ikram ediyoruz, fazla olanlarını ise satıyoruz. İyi olanların kilosunu 5 TL’den satıyoruz. Xurs inciri meşhurdur. Xurs denilince ilk önce akla incir geliyor. Meşhur olmanın sebebi hiç ilaçlama yapılmadan doğal bir ortamda yetiştiği içindir ve asıl önemli olan da organik olmasıdır. Özellikle çevre ilçe ve köylerden incir yemek için gelenler var. Hem tadına bakıyorlar hem de satın alıp eve götürüyorlar.” dedi. (Mehmet Aslan/M. Salih Keskin – İLKHA)































Bu haberler de ilginizi çekebilir