Karne Günü Çocuğunuza Kötü Davranmayın
Okulların yarı yıl tatiline girmesine bir gün kala uzmanlar velileri çocuklarına kötü davranışta bulunmaması konusunda uyardı. Velilerin kendi çocuklarını arkadaşlarıyla ya da kardeşi ile başarı konusunda kıyaslamamasını öneren uzmanlar, her çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir birey olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuğun başarılı olma konusunda motive edilmesi için spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Türk, "Çocuğunuza gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardımcı olmalı, programlanma konusunda destek vermelisiniz. Çocuğun karnesindeki iyi notları ve dersleri için harcadığı çabayı övün, ona olan güveninizi belirtin. Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir. Bunun için asla kardeş ya da arkadaşları ile onu kıyaslamayın. Ebeveynler evde öğretmen rolünü oynamaya çalışmamalıdırlar. Anne babalar çocuğa bilgileri rol yaparak, anlatabilir, ondaki araştırmaya olan merakı ve zevki ortaya çıkarabilir, bu şekilde ders çalışmaya teşvik edebilir ve yardım edebilirler." şeklinde konuştu.
Karnede zayıf not olmasıyla zeka ve kişilikle değerlendirilmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Türk, "Çocuğunuzun karnesinde zayıfların olmasını, kişiliğinin ve zekasının göstergesi olarak değerlendirmeniz son derece yanlıştır. Başarısızlığa üzülmek ve çocuğunuzu da üzmek yerine, onunla birlikte neler yapabileceklerinizi konuşun. Sürekli ders çalışmaya zorlayan, sık sık okulu ziyaret eden, şikayet eden, eleştiren, başarı endişesi yüksek ebeveynler çocuğun da başarılı olma konusundaki endişesini tetiklerler ve çocuk bu endişe nedeni ile başarısız olabilir. Bunun için asla tehditkar tutumlar sergilemeyin. Çocuğunuz ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğunuzu tehdit etmek ve azarlamak yerine; ikinci dönem daha iyi nasıl olunabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar." ifadelerini kullandı.