• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Türkiye ve Rusya ilişkileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Riyad Makaev / Doğruhaber / Analiz

Türkiye ve Rusya arasında başlayan kriz Erdoğan ve Putin`in görüşmesiyle son buldu. İki ülke arasında başlayan kriz hem siyasi hem de ekonomi alanında büyük bir zarar vermeye başlayınca iki ülke geri adım atarak bu krizi daha fazla Türk ve Rus halklarına zarar vermeden sona erdirdi. Aslında, bu tür krizlerin başka ülkelerin çıkarları söz konusu olduğu için iki ülkenin liderleri özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk adımı atarak daha da büyücek olan bölgesel krizden iki devleti de kurtarmış oldu.

Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerden ziyade iki ülkenin siyasi ve stratejik işbirliği daha fazla. Bugün dünyada oluşan çok ciddi ve bir o kadar vahim siyasi ve sosyo-ekonomik durumlar için Rusya ve Türkiye büyük rol oynayabilir. Rusya çok değişen ve o kadar şaşırtıcı çıkışlara sahip olsa da ciddi işbirliği söz konusu olunca Ortadoğu meselesinde önemli rol onayabilecek bir aktördür. Bilindiği gibi Suriye meselesinde Rusya en önemli rolü oynamaktadır.

BATININ İKİYÜZLÜLÜĞÜ KARŞISINDA RUSYA İLE STRATEJİK ORTAKLIK

Türkiye`nin PKK, PYD ve özellikle Türkiye sınırında Batı tarafından adım-adım yaklaşarak İsrail`in kontrolünde kurmak istediği Kürt Devleti için Rusya ve Türkiye`nin işbirliği Türkiye için çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye stratejik ortağı olduğu halde defalarca Batının ikiyüzlülüğünü görmüştür. Devletin güvenliği söz konusu olunca herkes öncelikle kendi menfaatini düşünmek zorundadır.

Türkiye, Rusya`nın İslam dünyasıyla kurmak istediği ilişkilerin köprü rolünü oynayabilir. Ayrıca, uzun vadeli düşündüğümüzde Avrasya işbirliğinin en önemli aktörü haline gelebilir. Tek kutuplu dünya sistemini değiştirip önemli aktör haline gelebilmek için Türkiye`nin Rusya gibi askeri güce sahip stratejik bir ortağa ihtiyacı vardır. Türkiye ne kadar NATO üyesi olursa olsun gerektiğinde NATO`nun pasif kaldığını görmüştür. Bölgedeki en önemli aktörlerden olan Rusya, İran ve Türkiye`nin işbirliği ve buna ilaveten Türkiye`nin önderliğinde diğer Sünni devletlerin işbirliği söz konusu olursa Batı`nın ekonomik ve siyasi sömürgeciliği ortadan kalkacaktır. Böyle bir işbirliği söz konusu olmadığı müddetçe şuanda Ortadoğu`da yaşanan hadiselerin bitmesi söz konusu olmayacaktır.

Bugünkü tek kutuplu dünyada ABD önderliğindeki Batı dünyası istediği zaman istediği ülkede darbe yapacak ve istediği ülkede savaş çıkaracaktır. Şuanda yaşanan tüm savaşların arkasında Batı durmaktadır. Batı elini çektikten sonra dünyada herhangi bir terör söz konusu olmayacaktır. “Böl yönet” metoduyla dünyayı yöneten Batı, ihtiyacı olan enerjiyi bu ülkelerden temin etmektedir. Hep beraber düşünelim, bugün DAİŞ en çok hangi ülkeler için problem olmuştur? DAİŞ Rusya, Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri için problem yapmaktadır. DAİŞ`in çıkış nedenlerine bakarsak arkasında Batının olduğu açıkça görülmektedir. Durum bugünkü gibi karışınca tüm devletler bu işin içinde yer almaktadır. İçinde olmadıkları takdirde problem daha da büyüyecektir. Devletler kendi güvenlikleri için ister istemez buna müdahale etmek zorunda.

TÜRKİYE`NİN İRAN İLE YAKINLAŞMASI SURİYE SORUNUNU ÇÖZEBİLİR

Rusya ve Türkiye işbirliği Türkiye`nin İran ile ilişkilerinde de olumlu adım atmasında önemlidir. Suriye konusunda Türkiye`nin duruşu Rusya ve İran ile görüşülmesi ve bu iki devlet ile anlaşarak çözülmesi gereken bir durumdur.

Türkiye`nin Rusya ile yapacağı stratejik ve ekonomik işbirliğinin AB ve ABD ile olan işbirliğine nasıl bir etki oluşturacağını yakın zamanda hepimiz göreceğiz. Ancak, Türkiye ve ABD ilişkilerinde pek fazla değişiklikler olacağını zannetmiyorum. Özellikle ABD Türkiye ile olan ilişkilerini bozmak istemez çünkü Türkiye olmadan ABD Ortadoğu`da çok zorlanacak.

RUSYA İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİRKEN GERÇEK DOSTLARI ÜZMEMEK GEREK

Şimdiye kadar Türkiye`nin ve Rusya`nın stratejik ve ekonomik işbirliğinden doğacabilecek olumlu şeyleri anlattık. Tüm bunlar olsa iyi olacak şeyler. Ancak, unutulmaması gereken şey Rusya`nın yapısı. Rusya istediği an istediği vakit kendi bildiğini okuyan bir devlet yapısına sahip. Eğer çok dostane ilişkileri olursa, çok fazla “dostum” dersen Rusya senin angajman kurallarını yine tanımaz. Sonra yine ilişkilerini bozmak zorunda kalırsın. Rusya ile olan ilişkilerde çok hassas davranmak gerekiyor. Rusya sıkıştığı an kimseyi dost olarak veya stratejik ortak olarak görmez. Sonuçta Rusya farklı bir kültüre sahip gayrimüslim bir devlet. Seninle yaptığı işbirliği ve ticaretini kendi menfaati için yapıyor. Seni tarih boyunca sevmemiştir, bundan sonra da sevmeyecektir. Rusya ile dost olunurken gerçek dostlarını üzmeden ve kaybetmeden hareket etmek lazım. Çünkü bu dünyada her şey ekonomiden ibaret değildir. “Ayıdan post Rusya`dan dost olmaz” demişler büyüklerimiz. İlişkiler siyasi ve ekonomi çerçevesinde yürütüldüğü takdirde gerçek dostları üzmeden kendi devletinin menfaatini korumuş olursun. Allah akıbetini hayırlı ve Müslümanların yararına kılsın!      

Bu haberler de ilginizi çekebilir