Güneş ışınlarına maruz kalmak melanoma riskini artırıyor
Uzmanlar, güneş ışınlarına korumasız maruz kalmanın, ölüme yol açabilen bir cilt kanseri türü olan melanomaya yakalanma riskini artırdığı hususunda uyarıyor.
Özel bir hastanede tıbbi onkolog olarak görev yapan Prof. Dr. Özlem Er, cilde rengini veren hücrelerde bozulmadan kaynaklanan bir tür cilt kanseri olan melanoma ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Melanomadan korunmak için güneş ışınlarına karşı önlem almak gerektiğini belirten Er, korunma ve erken tanısı mümkün olan bir kanser olması nedeniyle bu hastalığın bilinmesinin önemli olduğunu söyledi.
Cilt kanserinden kaynaklı ölümlerin yüzde 90`ının melanomadan kaynaklandığını ifade eden Er, “Ölüme yol açabilen bir cilt kanseri türü olan melanoma, cilde rengini veren hücrelerin bozulmasıyla oluşan bir tür tümör. Var olan et beni harici benlerin şekil değiştirmesi, büyümesi ya da renklerinin değişmesi (koyudan açığa ya da açıktan koyuya), üstlerinin kanamalı ya da kabuk tutmuş olmasının yanı sıra daha önce bedende görülmeyen lezyonların ortaya çıkması melanoma tanısında kullanılan yaygın belirtiler arasında gösteriliyor.” dedi.
Melanomanın görülme sıklığının 100 binde 8 olarak ölçüldüğünü bildiren Er, hastalık riskinden korunmak için en etkili yöntemlerden birinin çocukluk çağından itibaren güneş ışınlarından korunmak olduğunu vurguladı.
Melanomada en önemli risk faktörünün ultraviyole ışınlarına maruz kalmak olduğunu belirten Er, “Solaryum cihazlarında kullanılan ışınlar da melanoma riskini artıran önemli faktörler arasında yer alıyor. Çok açık tenli, kızıl saçlı ve çilleri olan kişiler, vücudundaki benleri fazla olanlar ve çocukluk dönemlerinde güneş ışınlarına fazla maruz kalanlar risk grubunda değerlendiriliyor. Melanoma belirtisi olanlar için en doğru yöntem düzenli dermatolog kontrolüne gitmektir. Bir benin büyüdüğünü, renginin değiştiğini fark ettiğinizde dermatoloji uzmanına gitmeniz gerekiyor. Hastalık tespit edilirse erken dönemlerde cerrahi tedavi ön planda oluyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)